Gratis verzending vanaf €70,-

      Appeltjes van oranje, Pruimpjes van de bomen, Sint Niklaas zal komen.

 

 

Die appeltjes van oranje zijn natuurlijk sinaasappeltjes.

Je hebt wel appels met de naam 'oranje' er in zoals de stoofappel Zoete oranje, of Cox Orange Pippin. 5 december is niet echt een pruimentijd, maar pruimen kun je natuurlijk als jam, compote of gedroogd wel later eten. Peertjes van de hoge boom gaat in de moderne fruitteelt niet echt meer op al zijn er nog fraaie bomen her en der te zien natuurlijk. Maar om wat lager bij de grond te blijven zijn rassen als Gieser wildeman of Condo prima geschikt en met enige snoei goed onder de 2 meter hoogte te houden.

 

 

 

 

 

Leuk trouwens om cadeau te geven in de december maanden. Fruitbomen zijn (als het niet te hard vriest en de grond 'dooi' is) prima aan te planten in de winter periode. Ook kunt u het bezorgadres vermelden waar het geschenk naartoe moet,  dan verzorgen wij de rest. Wij leveren onze fruitboompjes het gehele jaar door (dus ook met sinterklaas en de kerstdagen).

 

 

 

 

songtekst

                                    Bladterreur?

Prachtig toch ?, deze ginkgo biloba, de Japanse noten boom, de bladeren verwerken we in onze (blad) compost hopen. We hebben ook bladeren die moeilijker verteren zoals dat van platanen of eiken.Door de bladeren te mengen, te verkleinen en te bevochtigen gaat het verteren veel sneller. Wij voegen ook smeerwortelblad toe, of gemaaid/gemulchd gras, om het verteringsproces te versnellen.

     We voegen smeerwortel blad toe        We bevochtigen het met algen water                     Blad van de Ginkgo top spul                    Platanen blad verteerd moeilijk 

Top bestuivers

 

 

Wist u dat in de moderne fruitteelt veelal sierappels gebruikt worden voor de bestuiving van moderne appelrassen. Zo kunnen ballerina appelbomen ook prima worden bestoven door siermalussen, zoals malus evereste of golden hornet. De appeltjes blijven lang aan de boom hangen en zijn zeker in het najaar en lust voor het oog. Ook worden de vruchten van bepaalde rassen vaak gebruikt als kerstdecoratie. De bloei is trouwens overweldigend en een ware aanvulling voor uw siertuin. Sier malussen kunnen wel wat groter worden maar zijn met snoei wel goed in de hand te houden. Dus heeft u de ruimte dan is een sierappel zeker de moeite van het overwegen waard. U vindt ze ook bij de kassa koopjes voor €6,95.

 

Vergroening kan op veel manieren en soms is natuur super dichtbij. Je moet het alleen willen ZIEN. Soms kost het ook iets van jezelf en moet je een beetje moeite doen. Dat kan met allerlei subsidies, maar of dat altijd een goede motivatie is. Verandering moet toch ook wel vanuit JEZELF komen en waar een wil is.

 

Onze missie is om mensen het plezier van een eigen fruitboompje te laten ervaren, maar ja wat voor de één plezier is, kan voor de ander een ergernis zijn, want we zijn niet allemaal hetzelfde (gelukkig).

 

In ieder geval hebben we allemaal wat met groen of we nu willen of niet. Voor sommigen is dat het hardnekkig verwijderen van herfstbladeren voor de ander het genieten van het grote wonder van verwachting, bloei. groei en als het meezit oogst.

 

In verband de week van duurzaamheid kunt u de code DUURZAAM20 

gebruiken  en krijgt u eenmalig 20% korting.

 

 

Nieuwtjes over fruitbomen en onze werkwijze

In verband  de week van duurzaamheid 20 % korting op ballerina appel boompjes zoals red sensation, hou onze laatste info in de gaten voor de kortingscode

Of kijk op :https://www.weekvanduurzaamheid.nl/activiteit/20-korting-bij-vinke-kwekerij?event=

 

 

Ballerina appelboom red sensation

Een kruising tussen Wycik MCIntosh en rode Jonathan

zwarte appel

 

Vruchten van Api Noir de zogenaamde 'zwarte appel'

ook mooi als sierboom

Draagt veel vrucht

Vruchten zijn erg decoratief

 

Vrucht van de bekende Canadese Mcintosh appel, zeer populair in Amerika.

 

 

McIntosh heeft  namelijk vele ondersoorten (spur types) zoals o.a.  'Summerland McIntosh' uit 1929 met een continu rode vrucht en 'MacSpur. Het zogenaamde spur type wycik  ondekt als toevalszaailing in 1960 door meneer Wycik in Brits Columbia, is een ouder van de meeste ballerina appelboompjes, zoals red sensation, gold sensation, enz. McIntosh is een erg lekkere,  bewaarbare appel die ook goed biologisch te telen is. De eerste appelbomen zijn in 1606 door Franse Kolonisten mee naar Nova Scotia genomen en vervolgens naar Canada verspreid. In 1796 emigreerden de ouders van John McIntosh vanuit het Schotse Invernes naar de Mohawk Valley, New York, waarna John verhuisde naar Opper-Canada. In 1811 verwierf hij de boerderij “Dundela” in de gemeente South Dundas, Ontario. Toen hij zijn land dat jaar voor een volgende oogst klaar maakte, ontdekte hij verschillende wilde appelzaailingen Deze verplaatste hij naar een andere plek. Een daarvan – zou later blijken – de superieure McIntosh Red appel zijn. Johns zoon Allan is er verder mee gaan kweken en promootte deze nieuwe soort intensief. In later jaren zijn er – door andere kwekers – meerdere varianten uit voortgekomen. De appel werd destijds al gewaardeerd in Ontario en de noordelijke Verenigde Staten. In 1910 werd ze in Brits Columbia geïntroduceerd. Hierna is de appel naar vele landen geëxporteerd. Wist u trouwens dat apple haar logo aan de mc intosh appel  heeft ontleent Jef Raskin – die van 1978 tot 1982 bij Apple werkte – vernoemde het computerproject waaraan hij werkte naar zijn favoriete appel de McIntosh. Echter, om problemen met het Amerikaanse audiomerk Mcintosh laboratory te voorkomen, spelde hij de naam voor het project als Macintosh.

We kunnen haast niet wachten om te genieten van deze heerlijke CAMSPUR appelen, collega Fons heeft iets grotere vruchten geoogst, ook lekker.

Beide gewassen zijn prima biologisch te telen, we hebben zelfs geen preparaten gebruikt, maar wel goed water gegeven, dit is erg belangrijk.

 

Keuzestress?

 

Keuzestress is meer een luxe probleem. Wij proberen fruittelen voor een hele groep mensen bereikbaar te maken. Zo hebben wij ''probeer fruitboompjes'' die u als kassa koopje kunt toevoegen. Bijvoorbeeld Ballerina appelboompjes. Wij krijgen ook vaak bestellingen van moestuinverenigingen, wellicht kan er centraal worden ingekocht. Hou ook even het najaar in de gaten dan hebben we vaak rest partijen.Ook tijdens de week van de duurzaamheid geven wij 20% korting op ons hele assortiment. https://veluweduurzaam.nl

Hittestress verminderen bij onze fruitbomen

Bij een aantal fruitbomen hebben we de hitte stress wat verminderd door ze in de schaduw te plaatsen met een koel voeten bad.

Hiervoor hebben we oude aardbeien- bakken gebruikt, we laten de boompjes niet te lang onder water staan, maar met deze hitte verdampt het water snel.

We merken wel dat met name bij de 1,2 liter potten de wortels best wel warm worden en de verdamping enorm hoog is, de kleur zwart werkt natuurlijk ook niet mee.

Wellicht is er winst te behalen uit een pot die zonlicht weerkaatst ook een koelende mulchlaag op de potgrond kan de temperatuur naar beneden halen in de pot.

fruitboom vermeerderen
enten fruitboompje
oculeren fruitboom

We zijn alweer een aantal weken bezig met het oculeren van onze fruitboom onderstammen de eerste ogen zijn alweer vastgegroeid al duurt dit wel wat langer met deze droogte, ook kan de bast soms wat moeilijker loslaten,  belangrijk is de sapstroom van de boompjes goed op gang te houden, helaas kom je dan niet onder beregenen uit

Soms heb je vrij grof hout zoals van veel ballerina boompjes, maar soms zijn de ogen ook veel kleiner.

Als de bladsteeltjes afvallen is het helemaal goed we laten deze er om 3 redenen aanzitten:

 

1 Het oogje wordt zo beschermd tijdens het oculeren, met je duim duw je het vaak wat verder

2 Je hebt geen wondje van het blad verwijderen, dus alle energie kan in het vastgroeien gaan zitten

3 Het oog kan niet ingroeien als dit wat kleiner is en de onderstam is wat forser (verzuipen). 

 

 

Op de foto oog van  de zuilvorm van het ras McIntosh en oog van flamenco een ballerina appelboom.

verbranding bij cox appel
verbranding fruitboom

Erg blij met de regen na deze zinderende hitte, gelukkig maar twee dagen, wel is de brandschade te zien bij onze peren appels en rozenstruikjes.

Op de kwekerij is het ene boompje wel verbrand maar het andere niet, ik denk dat dit alles ook wel met de weerstand dus conditie van de plant heeft te maken, zouden we in de toekomst hierbij rekening kunnen houden ?

Misschien kunnen er nieuwe rassen ontwikkeld worden met een hogere hitte tolerantie, wel heb ik gezien dat cox gevoeliger is dan bijvoorbeeld Golden delicious.

Voor alsnog weet ik niet wat de juiste remedie is tegen zonnebrand, maar afkoelen onder de sproeier is ook niet altijd wenselijk, een parasol of net/doek zal wel helpen.

Ook kunnen we bij het aanplanten van fruit rekening houden met de plaats in de tuin, de hele dag zon is niet altijd meer wenselijk, ook tegen warme zuidmuren kun je dan beter abrikozen of perziken plaatsen

Vangplanten kun je gebruiken om b.v luizen of slakken bij je fruitbomen weg te houden, Oost-Indische kers wordt veel gebruikt in de moestuin om de zwarte bonen luis (aphis fabae) weg te lokken.

Dit is niet dezelfde zwarte luis die in kersen bomen voorkomt (myzus cerasi).

Maar doordat er weer veel insecten op deze plant afkomen heb je wel alvast zweefvliegen, lieveheersbeestjes e.d in je tuin.

Belangrijk is om ook vroegbloeiende (vaste) planten te gebruiken zoals ajuga reptans, kattekruid, voorjaarszonnebloem enz enz...

De Oost-Indische kers houdt wel wolluis weg uit appelbomen, de afgebeelde fruitboom is trouwens een nashi peer deze zijn van zichzelf al erg gezond.

Wij hebben op de kwekerij goede resultaten met geranium endressii in combinatie met fruitbomen.

We hebben ook goede ervaring met smeerwortel, bieslook, zonnehoed,,  tijm en  lavendel.

Deze laatste soorten gebruiken we in zogenaamde plantengilden om onze fruitbomen.

 

Lieveheerbeestjes kuisen de rood bladige appel boompjes van luis, we hebben wel gemerkt dat bomen die droger en wat meer op de wind staan gevoeliger (zwakker) zijn voor luis aanvallen, we maken gelijk een selectie en gebruiken de sterkere soorten.

Dit wil nog niet alles zeggen over vruchtbaarheid dus daar wordt ook weer op geselecteerd.

Trouwens de bloedappel soorten (Malus Niedzwedskyana)zijn wel super sterk , wij merken dat bij onze 3 rassen Maypole, Red lane en Dries.

Gisteren was het de langste dag. erg veel lengte groei zullen we niet meer krijgen, inmiddels al mooi vertakte boompjes van red spur. We hebben ze mooi begeleid aan de stokken en hebben er nu weinig werk meer aan We gaan ons nu weer meer richten op beworteling  van onder andere onderstammen, tja er is overal een tijd voor.

mooi vertakte red spur delicious

Van huis uit is mij geleerd de grond in de (moes)tuin vrij te houden van "onkruid " is dat altijd wenselijk ?

De grootste ruzie zou je met de buren krijgen als je paardenbloemen in het zaad liet komen, het zou weer massaal ontkiemen op hun naastgelegen terrein. Feit is dat er miljoenen zaden in een bodem aanwezig zijn die onder bepaalde omstandigheden pas ontkiemen trouwens. Heel vaak zeggen deze   zogenaamde onkruiden iets over de (voeding) toestand van de grond en kunnen soms ook weer spontaan verdwijnen. Kweekgras bijvoorbeeld kan concurrerend zijn voor je gewas en groeit vaak op wat drogere, weinig humeuze  grond, door te mulchen en de grond weer luchtig te maken verdwijnt ze op den duur.   Heermoes ofwel akker paarden staart (equisetum arvense) is een plant die minerealen dieper uit de bodem haalt om zo toch te zorgen voor de juiste voeding toestand voor de bodem en dus voor de andere planten Vaak verdwijnt ze weer als de bodem conditie weer op peil is, je kunt ook zelf een handje helpen met lava meel. Zo laten wij in veel gevallen deze zogenaamde onkruiden staan (het mag weer tegenwoordig, ha,ha) en we merken absoluut geen verschil in groei, wel in gezondheid, insecten leven en bodem gesteldheid. Zo is melganzevoet (melde) voor ons een signaal dat de bodem ter plekke weinig bedekt is en sneller opwarmt, reden om pleksgewijs meer bodem bedekking aan te brengen. Als bepaalde  planten echt enorm groot worden en scheefgroei van de boompjes veroorzaken worden ze gehalveerd of verwijderd.

melganzevoet lekkere groente

Ook zilverschoon lijkt geen concurrentie te vormen met onze fruitboompjes, in eerste instantie hebben we het nog hardnekkig bestreden, maar het plantje had het erg naar de zin op ons perceel,, zoiezo was het er al eerder, dus wie is de baas ?

Samenwerken met de natuur vinden we vaak lastig en is niet altijd "beheersbaar", ook best wel begrijpelijk, we willen ook graag zelf iets doen.

Soms is het gewoon beter om  je handen op de rug te houden en te observeren, maar dat is best een hele kunst !

 

 

 

 

 

Met de aanhoudende droogte is het belangrijk de bodem te beschermen zodat de grond vitaal blijft.

 

Op de kwekerij doen we dat met half verteerd blad of verteerde mest, maar het kan met vele soorten MULCH materiaal

 • houtsnippers
 • gemaaid gras
 • hooi
 • cacao doppen
 • zaagsel, enz, enz..

Sproeien doen wij niet al te vaak maar de laatste dagen moeten we er toch aan geloven, we doen dit het liefst met opgevangen regenwater, maar ook die voorraad slinkt. We zorgen er wel voor dat de planten al goede wortels hebben ontwikkeld en hebben ze niet te veel verwend, (we noemen dat ook wel "luie wortels" de plant is niet zelf op zoek gegaan naar vocht).

zuilpeer CONDO

Verras  iemand met een mini fruitboompje:

 • Origineel geschenk
 • Mooie bloesem in het voorjaar
 • Cadeau om meerdere jaren van te genieten
 • Elke keer wordt er weer aan de gever gedacht
 • Levert ook nog wat eetbaars, dus dubbel plezier
 • Kan evt. ook in pot/bak afhankelijk van de soort

In de kweektunnel lopen al heel wat gewassen uit, zoals deze oculaties van Golden Yellow spur, een sport van Golden delicious .Sommige ogen lopen ook niet uit, of veel later De meeste geoculeerde planten staan trouwens wel in de volle grond. Wind en kou gevoelige fruitbomen "trekken we voor" in de kweek tunnel en planten ze wat later in de tijd op, zoals perzik en nectarine.

Het afknippen van appel onderstammen (mm106) is weer begonnen, oog van Red Spur Delicious mooi vastgegroeid  net er boven afgeknipt,  zodat de groei van het boompje in wording kan gaan beginnen. Zoals te zien is op de eerste foto is de pleister (Fleischhauer) al mooi verteerd.

De knoppen van onze Clapps perenboompjes beginnen al behoorlijk te schuiven terwijl het begin februari is. Hopelijk krijgen we niet al te strenge vorst meer.

Proef/assortimentstuin in aanleg vooral gericht op perziken, nectarines en abrikozen, wordt aangelegd in cirkelvorm, met o.a. een kern van o.a. kruiden (Gilde) De buitenrand bestaat uit "bescherm" appel boompjes (Red Lane) en zuilperen boompjes (Condo) die goed klimaat bestand zijn, en zodoende de gevoeliger abrikozen, nectarines en perziken beschermen. Als experiment maken we gebruik van zogenaamde plant dagen. Dit doen we aan de hand van de zaaikalender van Maria Thun, we hebben n.l. ook wat gewassen aangeplant op zogenaamde niet blad dagen. We houden u op de hoogte.

We zijn vandaag onder andere de pruim Reine Claude d Oullins aan het enten we zetten haar op de onderstam st julien A Dit is trouwens geen mini fruitboom, maar we hebben naast ons mini assortiment ook nog enkele andere fruitbomen. Benodigdheden entwas, ent-tape, entmes, wetsteen, onderstam, snoeischaar en ent-hout.

Ronald is alweer begonnen met het laden en transporteren van mulch materiaal, bestaande uit o.a. diverse bladsoorten bestemd voor de volle grond kwekerij we willen de grond zo veel mogelijk bedekken en het bodemleven bevorderen

Enten van de pruim Mirabelle de Nancy een pruimensoort die niet al te hard groeit en een handzame boom blijft. Geënt op de onderstam st Julien A. ze moeten nog afgedekt worden met een laagje grond. In het voorjaar worden ze dan uitgeplant op de kwekerij, of opgepot, wel goed beschermen tegen strenge vorst.

Er is heel veel bruikbaar zogenaamd afval materiaal om uw composthoop of tuin te verrijken, zelfs koffiepads die je kunt leeghalen, uw planten zijn er blij mee, zelf strooi ik het bij mijn ballerina appelboompjes. We bewaren onze eierschalen en bananen schillen ook apart van de GFT container 

Biologische Ballerina appelboompjes

Het enthout is weer binnen we starten met steenvruchten die we enten op de pruimen onderstam st Julien A. zoals perzik. pruim en nectarine.

HARRIE de nieuwe aanwinst op De Boerderij Hij kruipt een beetje weg achter NINA en moet nog even wennen.

In veel gevallen is zogenaamd "groenafval" super heilzaam voor uw fruitboompjes zeker als het verwerkt is tot compost, met ons hoveniersbedrijf komen we dit "natuurlijk" tegen, we noemen dit zelf  ; het zwarte goud, dit materiaal kan bestaan uit blad, gemaaid gras, hout snippers. Maar ook bijvoorbeeld op "De Boerderij" , zo wordt de o.a.  mest van "Nina" gebruikt in de kwekerij/moestuin en verwerkt in onze potgrond.

Lavameel wordt door ons naast bodem verbeteraars veelvuldig ingezet, we strooien het bij onze boompjes in pot en op het land, (het zorgt ook voor een stevige cel structuur). Stikstof daarentegen nagenoeg niet, omdat dit in veel gevallen wel in bodems aanwezig is. Fosfaat is weer een ander verhaal dit dienen we in de meeste gevallen wel toe, zeker in onze potgrond, dit zorgt o.a. voor een goede beworteling van onze fruitboompjes in pot.