Gratis verzending vanaf €70,-

Laatste nieuwtjes over fruitbomen en onze werkwijze 

Met de aanhoudende droogte is het belangrijk de bodem te beschermen zodat de grond vitaal blijft.

 

 

Op de kwekerij doen we dat met half verteerd blad of verteerde mest, maar het kan met vele soorten MULCH materiaal

 • houtsnippers
 • gemaaid gras
 • hooi
 • cacao doppen
 • zaagsel, enz, enz..

 

Sproeien doen wij niet al te vaak maar de laatste dagen moeten we er toch aan geloven, we doen dit het liefst met opgevangen regenwater, maar ook die voorraad slinkt.

 

We zorgen er wel voor dat de planten al goede wortels hebben ontwikkeld en hebben ze niet te veel verwend, (we noemen dat ook wel "luie wortels" de plant is niet zelf op zoek gegaan naar vocht.)

zuilpeer CONDO

Nu de planten volop in de groei zijn is er ook weer van alles te eten en te drinken voor onze insecten, soms is dit zeer ongewenst, zeker als het evenwicht in de tuin verstoord is, of de voedingstoestand vochthuishouding niet op peil is.

 

 

Voor de luizen is het soms een wrede dood, maar we zijn toch blij met onze rode kevertjes, al begrijp ik niet waarom ze de naam Lieveheersbeestje dragen,  lief zijn ze in elk geval niet, in het Nunspeets dialect worden ze ook wel kukeluusjes genoemd, de larve verorbert trouwens nog veel meer (luizen) vlees, maar niet alle soorten luis trouwens.

Natuurlijk zijn er nog meer luizen liefhebbers, o.a : gaasvliegen, zweefvliegen, oorwormen en vogels maar dit is minder vaak zo waarneembaar.

Zelf vindt ik de larve enorm mooi om te zien, of zou dat komen omdat ze in mijn ogen nuttig is ? 

Vorig jaar hadden we een overvloed van deze torren op onze kwekerij, ik had er soms zelfs last van ze vlogen me namelijk om de oren, of gingen op mijn neus zitten.

Verras je iemand met een mini fruitboompje:

 • Origineel geschenk
 • Mooie bloesem in het voorjaar
 • Cadeau om meerdere jaren van te genieten
 • Elke keer wordt er weer aan de gever gedacht
 • Levert ook nog wat eetbaars, dus dubbel plezier
 • Kan evt. ook in pot/bak afhankelijk van de soort

In de kweektunnel lopen al heel wat gewassen uit, zoals deze oculaties van Golden Yellow spur, een sport van Golden delicious .Sommige ogen lopen ook niet uit, of veel later De meeste geoculeerde planten staan trouwens wel in de volle grond. Wind en kou gevoelige fruitbomen "trekken we voor" in de kweek tunnelen planten ze wat later in de tijd op, zoals perzik en nectarine.

Het afknippen van appel onderstammen (106 mm) is weer begonnen, oog van Red Spur Delicious mooi vastgegroeid  net er boven afgeknipt,  zodat de groei van het boompje in wording kan gaan beginnen. Zoals te zien is op de eerste foto is de pleister (Fleischhauer) al mooi verteerd.

De knoppen van onze Clapps perenboompjes beginnen al behoorlijk te schuiven terwijl het begin februari is. Hopelijk krijgen we niet al te strenge vorst meer.

Proef/assortimentstuin in aanleg vooral gericht op perziken, nectarines en abrikozen, wordt aangelegd in cirkelvorm, met o.a. een kern van o.a. kruiden (Gilde) De buitenrand bestaat uit "bescherm" appel boompjes (Red Lane) en zuilperen boompjes (Condo) die goed klimaat bestand zijn, en zodoende de gevoeliger abrikozen, nectarines en perziken beschermen. Als experiment maken we gebruik van zogenaamde plant dagen. Dit doen we aan de hand van de zaaikalender van Maria Thun, we hebben n.l. ook wat gewassen aangeplant op zogenaamde niet blad dagen. We houden u op de hoogte.

We zijn vandaag onder andere de pruim Reine Claude d Oullins aan het enten we zetten haar op de onderstam st julien A Dit is trouwens geen mini fruitboom, maar we hebben naast ons mini assortiment ook nog enkele andere fruitbomen. Benodigdheden entwas, ent-tape, entmes, wetsteen, onderstam, snoeischaar en ent-hout.

Ronald is alweer begonnen met het laden en transporteren van mulch materiaal, bestaande uit o.a. diverse bladsoorten bestemd voor de volle grond kwekerij we willen de grond zo veel mogelijk bedekken en het bodemleven bevorderen

Enten van de pruim Mirabelle de Nancy een pruimensoort die niet al te hard groeit en een handzame boom blijft. Geënt op de onderstam st Julien A. ze moeten nog afgedekt worden met een laagje grond. In het voorjaar worden ze dan uitgeplant op de kwekerij, of opgepot, wel goed beschermen tegen strenge vorst.

Er is heel veel bruikbaar zogenaamd afval materiaal om uw composthoop of tuin te verrijken, zelfs koffiepads die je kunt leeghalen, uw planten zijn er blij mee, zelf strooi ik het bij mijn ballerina appelboompjes. We bewaren onze eierschalen en bananen schillen ook apart van de GFT container 

Biologische Ballerina appelboompjes

Het enthout is weer binnen we starten met steenvruchten die we enten op de pruimen onderstam st Julien A. zoals perzik. pruim en nectarine.

HARRIE de nieuwe aanwinst op De Boerderij Hij kruipt een beetje weg achter NINA en moet nog even wennen.

In veel gevallen is zogenaamd "groenafval" super heilzaam voor uw fruitboompjes zeker als het verwerkt is tot compost, met ons hoveniersbedrijf komen we dit "natuurlijk" tegen, we noemen dit zelf  ; het zwarte goud, dit materiaal kan bestaan uit blad, gemaaid gras, hout snippers. Maar ook bijvoorbeeld op "De Boerderij" , zo wordt de o.a.  mest van "Nina" gebruikt in de kwekerij/moestuin en verwerkt in onze potgrond.

Lavameel wordt door ons naast bodem verbeteraars veelvuldig ingezet, we strooien het bij onze boompjes in pot en op het land, (het zorgt ook voor een stevige cel structuur). Stikstof daarentegen nagenoeg niet, omdat dit in veel gevallen wel in bodems aanwezig is. Fosfaat is weer een ander verhaal dit dienen we in de meeste gevallen wel toe, zeker in onze potgrond, dit zorgt o.a. voor een goede beworteling van onze fruitboompjes in pot.