Nieuwtjes over fruitbomen en onze werkwijze
Op dit moment hebben we weer nieuwe zuil fruitbomen in nectarine, perzik en abrikoos
Zuil nectarine Fantasia Zuil perzik Grazia Zuil abrikoos Somo
Pruimen zetten wij op de onderstam St julien A
Hier snij je door twee laagjes en de wond moet anders verbonden worden
Dit is een oog van de zuilpruim imperial
De bomen komen eind dit jaar beschikbaar en zijn dan 2 jarig
Walz is een ballerina appelboom uit de East Malling collectie
Wij kweken uit deze collectie :
Walz
Polka
Flamenco
Maypole
Daarnaast nog een aantal andere Ballerina soorten die in groeiritme enorm verschillen en soms door ons bij de zuil fruitbomen zijn ondergebracht, mede ook door takvorming
Eerste oculaties alweer vastgegroeid in dit geval ogen van de ballerina appelboom Walz
Vruchtbaar ras dat moeilijk te verkrijgen is in Nederland.....
Het toekomstige "zwarte goud"
De bladronde is begonnen en wij gebruiken veel soorten als hoofbestanddeel van onze compost en potgrond, dit kunt u ook met het blad uit uw eigen tuin doen, door het te hakselen of te verkleinen gaat het verteringsproces sneller, eikenblad kunt u in kleine hoeveelheden "doormengen" heeft u hoofdzakelijk eikenblad dan kunt u het beste verkleinen/bevochtigen en eventueel aanrijden/stampen en in de broei laten komen, ook het bijvoegen van dierlijke mest zorgt voor versnelling
Het blad valt laat van de bomen dit jaar, dus is er nog steeds een beetje "sapstroom"
Mooi nog even de laatste fruitboompjes overpotten voor de winter, de plant is mooi door geworteld en kan volgend jaar een mooi poosje vooruit in ons nieuwe veenvrije grondmengsel, wel mesten we in het voorjaar bij met een samengestelde langwerkende meststof.
Het betreft hier ballerina appelboompjes van het ras "red sensation" een vruchtbaar soort die ook zonder bestuiver behoorlijk opbrengst geeft.
Ook maar even de pompoenen geoogst we hebben ze gewoon tussen onze ballerina boompjes laten groeien,
wel opletten dat het blad de boompjes niet verdringt.
Verder kunnen wij geen verschil in groei van de boompjes bemerken
Het betreft hier de ballerina soort Trajan ofwel Polka.
Met een rijtje smeerwortel houden we onze perceelscheiding vrij van o.a haagwinde, brandnetels en kweekgras dit kan voor een net aangeplant gewas belangrijk zijn, omdat het anders de concurrentie niet aankan, in een later stadium is dit geen probleem meer en kan zelfs meewerken ten goede.
Het blad is geschikt als veevoer en kan ook goed als mulch aangebracht worden bij het gewas.
Smeerwortel is ook zeer geschikt om gier van te maken ook gebruiken wij het als "compoststarter" de variant BOCKING 14 zaait zichzelf niet uit.
Tussen de regenbuien door mooi tijd om abrikozen op stam te oculeren, de bast laat goed los, doordat er voldoende vocht is opgenomen de afgelopen dagen, wij zetten deze op pruim in dit geval st Julien A.
Na alle hitte stress komt de flora en fauna weer helemaal bij...
Nou ja ook allerlei andere ontwikkelingen zie je gebeuren, slakken die actiever worden en veel zaden die gaan kiemen, vaak door de wind verplaatst.
In de pottenteelt zijn kippen soms wel eens nuttig, in de volle grond teelt moet je een niet te groot aantal inzetten, ze vreten ook nuttige beplanting op namelijk...
Met voldoende water op dit moment komen de vruchten mooi op grootte, nu nog kleuren en daar is wel weer zon voor nodig
We hebben een mooi beetje algenwater opgevangen van het platte dak van het gebouw ook maar even onze prive tuin besproeien.
Dit water is super heilzaam voor de planten, bevat o.a. veel fosfaat , wat voor een goede doorworteling zorgt.
We hebben in het late voorjaar nog een aantal boompjes aangeplant, maar deze willen moeilijk "aanslaan" door de hoge zonnekracht, hopelijk gaat dit helpen.
Waar Lavameel al niet goed voor is, zo gebruiken we het ook ter voorkoming en bestrijding van bloedluis, dit kuikentje is weer helemaal de oude.
De luis kan niet tegen het gruis/stof en sterft, ook is het belangrijk om naast een lavabadje (om in te wentelen) ook naden en kieren van de hokken goed te behandelen, de luis komt namelijk s'nachts te voorschijn.
Met een soort blaasbalgverstuiver (Belgisch product) brengen we het aan, wel zorgen voor goede luchtwegbescherming en zorg dat de kippen even uit de buurt zijn....
De groei blijft er mooi in bij deze red sensation boompjes, wel is het belangrijk dat de grond in de potjes niet te droog wordt, dit kan allerlei "ongerechtigheid "in de hand werken, zoals luis, we hebben een dun laagje organische mest opgebracht, dit geeft de plant voeding en zorgt ervoor dat de potgrond niet te veel uitdroogt.
Een goede conditie van de plant is erg belangrijk
Bij het kweken in pot is het steeds opletten vooral voor weersinvloeden, ( te heet. te nat, te veel wind, te weinig van bepaalde voedingsstoffen enz.) in de volle grond is dat wel wat eenvoudiger, ook als zijn daar omgevingsfactoren en grondsoort mede bepalend.
Bewust de tijd nemen om te genieten ??
Soms ben je als kweker zo druk met alles wat gepland staat dat we te weinig tijd hebben om te genieten van de natuur , een aantal dingen zijn enorm heilzaam voor een mens zoals een dagje wandelen in de Voerstreek.
Soms kom je dan ook weer interessante dingen tegen zoals wijngaarden en roze bloeiende/roodbladige appel rassen.
Wij kweken zelf vier soorten roodbladige consumptie appel rassen t.w. Dries, Red Leaf, Red Lane en Maypole ook een aantal sierrassen o.a. cheal's weeping.
De Enten van Galina nog maar net opgepot of we kunnen alweer gaan ondersteunen met stokjes.
Het gaat nu allemaal in snel tempo, als de temperatuur oploopt en de zon meer gaat schijnen, heeft een kweker ineens van alles te doen, prioriteiten stellen is dan noodzaak.
Maar wat is het genieten als je het wonder van het groeiproces ook zelf wat kunt beïnvloeden,
dit natuurlijk wel in samenwerking met de natuur beetje geven en nemen, maar of dit altijd in verhouding is?
Onze red spur appelboompjes gaan naar buiten, de ergste nachtvorst lijkt voorbij en te lang binnen werkt allerlei plagen in de hand zoals luis en witte vlieg.
klaar voor transport naar de andere locatie.
De eerste heermoesthee inmiddels al weer gespoten.
Tegen de witte vlieg en luis in de kas en tunnel en tevens voor de versterking van de plant
Dit met oogst van afgelopen najaar, deze hebben we gedroogd en bewaard.
We hebben nog wat thee over dit verspuiten we binnen enkele dagen, de stengels die over zijn doen we bij ons algen water, bevatten nog veel voedingsstoffen .
Het gaat nu snel, in de kweektunnel moeten we nu echt de enten weghalen en oppotten anders groeien ze scheef, ze zijn namelijk scheef ingekuild
Peren zijn vroeger dan appels, de zuilpeer CONDO zit hier en daar al in het blad.
Eerste blaadjes die al verschijnen, de zon heeft al veel kracht, deze toekomstige ballerina appelboompjes staan aan het begin van hun vruchtbare leven.
In de kweektunnel beginnen zuilpeer CONDO en mini peer Louisa al uit te lopen ook een bij een aantal rassen buiten beginnen de knoppen al te schuiven.
Als u uw peren nog wil snoeien, wacht dan niet langer anders beschadigen de (bloem) knoppen, zeker als je grotere bomen hebt waar je in moet klimmen.
Bij de mini peren in de kas of tunnel beginnen de knoppen al te zwellen, dit betekend voor ons dat het enten van perenrassen snel zijn einde nadert, we kunnen wel verder met appel en pruim, maar voor bepaalde sierappels, pruimen en kersen is het alweer einde oefening.....
Ja ja het voorjaar nadert, voor de meeste mensen een hoopvol iets, voor ons ook vaak een race tegen de klok, want ja we willen nog zo veel.....
De winter is voor ons ook een tijd voor bezinning en nieuwe plannen maken, zet ons even een paar tandjes lager
en soms helemaal niet verkeerd, voor mijzelf zelfs broodnodig....
Alweer begonnen de mulch laag voor 2023 op te brengen, omdat we een aantal boompjes gerooid hebben en de grond onbedekt is, zo krijgt het kweekgras vanuit de sloot minder kans
Bij een klant van ons hebben we eerst een laag karton aangebracht om de jonge aanplant iets meer voorsprong te geven op de concurrentie van de andere "spontane "vegetatie"
Vandaag o.a Braeburn fruitboompjes gerooid en opgepot, op dit moment zijn deze boompjes scherp geprijsd, omdat we hier nog een grote hoeveelheid van hebben.
Het betreft dan wel een boom op blote wortel.
Van andere soorten soms weer minder, dit kan te maken hebben met de beschikbaarheid van (nieuw) vermeerderingsmateriaal, maar ook door klimaatomstandigheden, waardoor sommige teelt handelingen niet goed gingen.
Zo zijn bepaalde boompjes die we net geplant hadden verdroogd, de ent liep niet verder uit, vooral kersen hadden dit jaar die pech...
In de verwarmde ruimte staat de groei niet stil
De eerste wortel stokjes van de BOCKING 14 smeerwortel lopen alweer uit
Deze smeerwortel soort zaait zich niet uit in uw tuin en is een echte aantrekker van allerlei nuttige insecten en zo levert zij zeker een bijdrage aan de bio diversiteit in uw tuin.
ook is zij een hele goede plant om te mulchen of om mest van te maken, ook kun je het blad prima als "starter" door de composthoop verwerken.
Ook als onder beplanting van uw fruitbomen is een mogelijkheid, door de planten 2 a 3 x per jaar af te maaien kan de voeding die na vertering hierbij vrijkomt door dus indirect ook voor uw fruitbomen worden opgenomen.
Ooit is dit gewas ontwikkeld als veevoer, de ezels zijn er trouwens ook dol op.
Wij gebruiken de plant voor 3 doeleinden :
- Als tussenbeplanting in de kwekerij (voor een goed natuurlijk evenwicht).
- Als mulch plant, voor de voeding van het bodemleven en zo dus ook indirect voor onze fruitboompjes.
- Als compost starter in onze mest/compost hopen.
Bij elke bestelling in onze webshop krijgt u een gratis vaste plant, graag even vermelden welke soort.
Op dit moment keuze uit :
Aardbei, Ajuga, bieslook, brunnera, echinacea of kattenkruid, of smeerwortel BOCKING 14
Inmiddels weer begonnen met enten in dit geval ballerina appelboompjes
De soorten Red Sensation en Mc Intosh zijn als eerste aan de beurt.
De mensheid gebruikt deze vorm van vermeerderen al heel lang, het is bekend dat de Romeinen al fruitbomen en druiven enten. Ook in de bijbel kun je hier bijvoorbeeld over lezen, in de brief van Paulus aan de Romeinen. Benieuwd wat ze gebruikten tegen het uitdrogen van de ent, heb wel eens gehoord over paardenmest, maar misschien ook wel een soort was.
Bij elke bestelling ontvangt u een gratis vaste plant, ook bij bestelling van bepaalde fruitbomen geven we een vaste plant cadeau
De meeste van deze planten zijn erg geschikt om in de buurt van uw fruitbomen te planten en zorgen voor het aantrekken van nuttige insecten.
Zo zijn bijvoorbeeld smeerwortel en bieslook zeer aan te bevelen, maar een variatie in beplanting is wenselijk
Vangplanten kun je gebruiken om b.v luizen of slakken bij je fruitbomen weg te houden, Oost-Indische kers wordt veel gebruikt in de moestuin om de zwarte bonen luis (aphis fabae) weg te lokken.
Dit is niet dezelfde zwarte luis die in kersen bomen voorkomt (myzus cerasi).
Maar doordat er weer veel insecten op deze plant afkomen heb je wel alvast zweefvliegen, lieveheersbeestjes e.d in je tuin.
Belangrijk is om ook vroegbloeiende (vaste) planten te gebruiken zoals ajuga reptans, kattekruid, voorjaarszonnebloem enz enz...
De Oost-Indische kers houdt wel wolluis weg uit appelbomen, de afgebeelde fruitboom is trouwens een nashi peer deze zijn van zichzelf al erg gezond.
Wij hebben op de kwekerij goede resultaten met geranium endressii in combinatie met fruitbomen.
We hebben ook goede ervaring met smeerwortel, bieslook, zonnehoed,, tijm en lavendel.
Deze laatste soorten gebruiken we in zogenaamde plantengilden om onze fruitbomen.
Top bestuivers
Wist u dat in de moderne fruitteelt veelal sierappels gebruikt worden voor de bestuiving van moderne appelrassen. Zo kunnen ballerina appelbomen ook prima worden bestoven door siermalussen, zoals malus evereste of golden hornet. De appeltjes blijven lang aan de boom hangen en zijn zeker in het najaar en lust voor het oog. Ook worden de vruchten van bepaalde rassen vaak gebruikt als kerstdecoratie. De bloei is trouwens overweldigend en een ware aanvulling voor uw siertuin. Sier malussen kunnen wel wat groter worden maar zijn met snoei wel goed in de hand te houden. Dus heeft u de ruimte dan is een sierappel zeker de moeite van het overwegen waard. U vindt ze ook bij de kassa koopjes voor €6,95.
Vergroening kan op veel manieren en soms is natuur super dichtbij. Je moet het alleen willen ZIEN. Soms kost het ook iets van jezelf en moet je een beetje moeite doen. Dat kan met allerlei subsidies, maar of dat altijd een goede motivatie is. Verandering moet toch ook wel vanuit JEZELF komen en waar een wil is.
Onze missie is om mensen het plezier van een eigen fruitboompje te laten ervaren, maar ja wat voor de één plezier is, kan voor de ander een ergernis zijn, want we zijn niet allemaal hetzelfde (gelukkig).
In ieder geval hebben we allemaal wat met groen of we nu willen of niet. Voor sommigen is dat het hardnekkig verwijderen van herfstbladeren voor de ander het genieten van het grote wonder van verwachting, bloei. groei en als het meezit oogst.
In verband de week van duurzaamheid kunt u de code DUURZAAM20
gebruiken en krijgt u eenmalig 20% korting.
Vrucht van de bekende Canadese Mcintosh appel, zeer populair in Amerika.
McIntosh heeft namelijk vele ondersoorten (spur types) zoals o.a. 'Summerland McIntosh' uit 1929 met een continu rode vrucht en 'MacSpur. Het zogenaamde spur type wycik ( ondekt als toevalszaailing in 1960 door meneer Wycik in Brits Columbia), is een ouder van de meeste ballerina appelboompjes, zoals red sensation, gold sensation, enz. McIntosh is een erg lekkere, bewaarbare appel die ook goed biologisch te telen is. De eerste appelbomen zijn in 1606 door Franse Kolonisten mee naar Nova Scotia genomen en vervolgens naar Canada verspreid. In 1796 emigreerden de ouders van John McIntosh vanuit het Schotse Invernes naar de Mohawk Valley, New York, waarna John verhuisde naar Opper-Canada. In 1811 verwierf hij de boerderij “Dundela” in de gemeente South Dundas, Ontario. Toen hij zijn land dat jaar voor een volgende oogst klaar maakte, ontdekte hij verschillende wilde appelzaailingen Deze verplaatste hij naar een andere plek. Een daarvan – zou later blijken – de superieure McIntosh Red appel zijn. Johns zoon Allan is er verder mee gaan kweken en promootte deze nieuwe soort intensief. In later jaren zijn er – door andere kwekers – meerdere varianten uit voortgekomen. De appel werd destijds al gewaardeerd in Ontario en de noordelijke Verenigde Staten. In 1910 werd ze in Brits Columbia geïntroduceerd. Hierna is de appel naar vele landen geëxporteerd. Wist u trouwens dat apple haar logo aan de mc intosh appel heeft ontleent Jef Raskin – die van 1978 tot 1982 bij Apple werkte – vernoemde het computerproject waaraan hij werkte naar zijn favoriete appel de McIntosh. Echter, om problemen met het Amerikaanse audiomerk Mcintosh laboratory te voorkomen, spelde hij de naam voor het project als Macintosh.
Van huis uit is mij geleerd de grond in de (moes)tuin vrij te houden van "onkruid " is dat altijd wenselijk ?
De grootste ruzie zou je met de buren krijgen als je paardenbloemen in het zaad liet komen, het zou weer massaal ontkiemen op hun naastgelegen terrein. Feit is dat er miljoenen zaden in een bodem aanwezig zijn die onder bepaalde omstandigheden pas ontkiemen trouwens. Heel vaak zeggen deze zogenaamde onkruiden iets over de (voeding) toestand van de grond en kunnen soms ook weer spontaan verdwijnen. Kweekgras bijvoorbeeld kan concurrerend zijn voor je gewas en groeit vaak op wat drogere, weinig humeuze grond, door te mulchen en de grond weer luchtig te maken verdwijnt ze op den duur. Heermoes ofwel akker paarden staart (equisetum arvense) is een plant die minerealen dieper uit de bodem haalt om zo toch te zorgen voor de juiste voeding toestand voor de bodem en dus voor de andere planten Vaak verdwijnt ze weer als de bodem conditie weer op peil is, je kunt ook zelf een handje helpen met lava meel. Zo laten wij in veel gevallen deze zogenaamde onkruiden staan (het mag weer tegenwoordig, ha,ha) en we merken absoluut geen verschil in groei, wel in gezondheid, insecten leven en bodem gesteldheid. Zo is melganzevoet (melde) voor ons een signaal dat de bodem ter plekke weinig bedekt is en sneller opwarmt, reden om pleksgewijs meer bodem bedekking aan te brengen. Als bepaalde planten echt enorm groot worden en scheefgroei van de boompjes veroorzaken worden ze gehalveerd of verwijderd.
Ook zilverschoon lijkt geen concurrentie te vormen met onze fruitboompjes, in eerste instantie hebben we het nog hardnekkig bestreden, maar het plantje had het erg naar de zin op ons perceel,, zoiezo was het er al eerder, dus wie is de baas ?
Samenwerken met de natuur vinden we vaak lastig en is niet altijd "beheersbaar", ook best wel begrijpelijk, we willen ook graag zelf iets doen.
Soms is het gewoon beter om je handen op de rug te houden en te observeren, maar dat is best een hele kunst !
Verras iemand met een mini fruitboompje:
- Origineel geschenk
- Mooie bloesem in het voorjaar
- Cadeau om meerdere jaren van te genieten
- Elke keer wordt er weer aan de gever gedacht
- Levert ook nog wat eetbaars, dus dubbel plezier
- Kan evt. ook in pot/bak afhankelijk van de soort
In veel gevallen is zogenaamd "groenafval" super heilzaam voor uw fruitboompjes zeker als het verwerkt is tot compost, met ons hoveniersbedrijf komen we dit "natuurlijk" tegen, we noemen dit zelf ; het zwarte goud, dit materiaal kan bestaan uit blad, gemaaid gras, hout snippers. Maar ook bijvoorbeeld op "De Boerderij" , zo wordt de o.a. mest van "Nina" gebruikt in de kwekerij/moestuin en verwerkt in onze potgrond.
Lavameel wordt door ons naast bodem verbeteraars veelvuldig ingezet, we strooien het bij onze boompjes in pot en op het land, (het zorgt ook voor een stevige cel structuur). Stikstof daarentegen nagenoeg niet, omdat dit in veel gevallen wel in bodems aanwezig is. Fosfaat is weer een ander verhaal dit dienen we in de meeste gevallen wel toe, zeker in onze potgrond, dit zorgt o.a. voor een goede beworteling van onze fruitboompjes in pot.
Compact Fruit
het plezier van een eigen fruitboompje