Lava meel bij uw fruitbomen

Gepubliceerd op 22 maart 2021 om 21:40

Samenstelling: silicium SiO2 43,5%, aluminium Al2O3 13,9%, natrium Na2O 3,1%, magnesium MgO 9,0%, fosfor P2O5 0,5%, calcium CaO 11,7%, kalium K2O 3,5%, ijzer Fe2O3 10,8%, titaan TiO2 2,7%. Overige natuurlijk voorkomende sporenelementen: kobalt, koper, molybdeen, zink, vanadium, nikkel, chroom.

lava meel in uw tuin gebruiken

Met de komst van de kunstmest lag de nadruk vooral op de drie hoofd voedingselementen voor planten N. P. K. daarnaast werd er ook nog wel gewone mest of gier aangewend maar op kalk na was het dit toch wel zo ongeveer.

Toch heeft de plant er net als de mens ook belang bij andere (sporen) elementen zeker om een goede weerstand te ontwikkelen.

Heel veel mineralen zijn al geruime tijd uit veel landbouw bodems verdwenen of er moet veel gewerkt zijn met vaste stalmest, gft compost, champost of andere bodemverbeteraars dus niet alleen enkelvoudige meststoffen, zoals bijvoorbeeld stikstof(KAS) of superfosfaat of 12-10-18 mengmest.

Op dit moment is er in veel bodems trouwens ook een fosfaat tekort, vaak blijkt er in de meeste gevallen wel behoorlijk stikstof aanwezig te zijn., maar dat terzijde.

 De genoemde meststoffen (kunstmest) werken vrij snel en maken de bodem niet echt vruchtbaar maar voeden de plant wel.

Wij willen de bodem en daarmee het bodemleven voeden zodat de plant ook naar behoefte voeding kan opnemen.

Lavameel kan daaraan bijdragen en bezit daarnaast nog vele andere goede eigenschappen, het is rijk aan silicium wat de plant een goede weerstand geeft tegen droogte, ziekten en plagen.

Men beweert dat lavameel ook helpt ter bestrijding van akkerpaardestaart (heermoes) en dat zou best goed kunnen omdat heermoes de mineralen heel diep uit de bodem haalt en nadat zij is afgestorven beschikbaar stelt aan de bodem en het gewas. dit wordt minder nodig nadat lava meel is toegediend.

Heermoes is naast bijvoorbeeld smeerwortel of zuring,  een "mijnplant" ze halen de mineralen uit de diepere bodem lagen, dus wellicht duid de aanwezigheid van bepaalde pen wortel onkruiden op behoorlijk mineralen tekort. Het is een vulkanisch gesteente wat o.a. in de eifel gewonnen wordt, nadat het vermalen is kan het met een verstuiver of strooier opgebracht worden. Het mooist is dan natuurlijk dat het daarna even regent, zodat het niet allemaal wegwaait verstuift, maar even bevochtigen kan natuurlijk ook.

LAVAMEEL is super heilzaam voor uw tuin grondje,  wij gebruiken het in de pottenteelt en volle-grond teelt, bij de laatste methode hoeven we naast goede compost bijna geen meststoffen meer toe te dienen, dit hangt natuurlijk wel af van de begin toestand van de grond, maar je ziet vaak na een jaar zeker al goede resultaten.

lava meel toepassen

Ook kan het verstoven worden over het gewas en zorgt o.a. voor een goede weerstand tegen zuigende en vretende insecten.

Mensen woonden in het verleden niet voor niets in de omgeving van vulkanen, (al dan niet met gevaar voor eigen leven), vanwege de enorm vruchtbare grond.

Gerlof Vinke

biologisch boomkweker

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.