Wat zijn ballerina fruitbomen?

Gepubliceerd op 27 maart 2021 om 19:10
ballerina boompje

 

 

Eigenlijk is het meer een merknaam, de boompjes werden/worden zo genoemd door het Engelse onderzoek instituut East Malling ,  waar ze ook ontwikkeld zijn en in eerste instantie een merknaam is gegeven.

De Malling selectie betreft de zogenaamde "Dans" rassen en hebben vaak Wycik als ouder, dit ras zorgt voor de zuilvormige groeiwijze

Enkele rassen : Polka, Flamenco, Waltz , Bolero, Charlotte en Maypole.

Vaak ook onder andere benamingen in de handel gebracht : Trajan, Obelisk, Telamon, Tuscan, Hercules en Colonnade Crab 

Er werden en worden natuurlijk veel meer van dit soort boompjes ontwikkeld en die worden dan ook vaak kolom boom, zuil boom, pilaar boom, mini tree  of ballerina appelboom genoemd.

In veel gevallen is er weer sprake van een kruising met Wycick Mc Intosh.

Zo hebben de ballerina appelbomen gold sensation en red sensation haar/hem ook als ouder.

Ze dankt haar naam aan de smalle vorm,  want ze wordt maximaal 30 cm breed,  afhankelijk van de soort, sommige soorten maken overigens bijna geen zij takken en geven appels direct aan de stam.

Het betreft trouwens meestal appelboompjes, kersen en peren noemen we vaak zuil fruitboom of mini fruitboom, maar dat hoeft niet ( sommige handelaren noemen ook andere fruitbomen  ballerina )en vaak schept dit toch wel enige onduidelijkheid.

De boompjes zijn erg vruchtbaar en hebben over het algemeen smakelijke vruchten, ook zijn de meeste soorten goed ziekte resistent.

Ze kunnen goed in een pot of bak,  maar moeten wel af en toe gemest worden, ook tijdens de vrucht ontwikkeling is het belangrijk om dan goed water te geven.

De boompjes zijn ideaal voor mensen met een kleine tuin of alleen maar een dak terras of balkon, ze kunnen aangeplant worden als fruithaag of als mini laan boompjes langs uw oprit.

Sommige soorten groeien nog geen tien centimeter per jaar.

Ook met haar bloesem is zij een prachtige blik vanger en draagt zo zeker bij aan de bio diversiteit in uw (leef)omgeving.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.