Golden delicious in al haar verscheidenheid

Gepubliceerd op 4 december 2020 om 20:49
welke fruitboom blijft echt klein

Wie kent haar niet de bekende appel golden delicious in de 70 er jaren op grote schaal geteeld ook in Nederland.

Ook nu nog zie je in de supermarkt deze appel nog tussen het assortiment, het kan de Franse Golden zijn maar ook een Nederlands product.

Het ras is in 1914 in de handel gebracht door Stark Brothers Louisiana en is in 1890 als toevals zaailing ontdekt door een zekere meneer Mullins uit Clay County (West Virginia).

In ons land werd zij in de jaren 60/70 liefkozend "Gouden Liesje " genoemd.

 

Er werd/wordt vaak beweerd dat zij moeilijk zonder bestrijdingsmiddelen te telen is en erg schurft gevoelig is.

Ooit zag ik midden in Apeldoorn vlak langs een stenen muurtje op een braakliggend terreintje een "achtergelaten" golden delicious boom staan tjokvol vruchten, deze boom nodigde iedereen uit om haar vruchten te proeven en dat gebeurde dan ook, ik heb er zelf ook een aantal meegenomen en gegeten DELICIOUS !

Door deze ervaring ben ik weer enthousiast geworden en heb toen in mijn eigen tuin een golden boom geplant, toen zij het eenmaal goed naar haar zin had was bestrijding tegen schurft en luis helemaal niet nodig, dit had ook wel te maken met de bio diversiteit in mijn tuin.

Eigenlijk had ik dat wel kunnen weten,  want het eerste bedrijf waar ik werkte had een behoorlijk aantal biologische Golden Delicious bomen staan en leverde indertijd al aan Demeter en Odin.

 

ballerina appelboom gold sensation

            En ballerina appelboom Gold sensation 

 

De appel is ook behoorlijk lang houdbaar, dit ligt wel aan het pluk tijdstip natuurlijk.

 

Golden delicious kent vele mutanten zoals : Gold spur en Stark spur Golden Auvil spur Golden yellow spur enz.....

Zelf weet ik nog dat we vroeger op de kwekerij ook de mutanten/klonen Smoothee en Kloon B hadden dit kon je goed zien als ze in rijen stonden.

Ook de kruising met Wycik levert een mooie ballerina op genaamd Gold sensation

 

Het is een mooi gezicht om een klein boompje vol met deze mooie gele appels in je tuin te hebben en zelf laat ik ze zo lang mogelijk hangen omdat ik het jammer vindt om ze er af te halen, maar als je dan net voor de eerste vorst een appel pluk en eet, dan weet je pas hoe lekker een gouden liesje kan smaken.

 

Gerlof Vinke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.