Klein blijft ook echt klein

klein blijvende bio fruitbomen » Kwekerij » Waar staan wij voor.

Bio diversiteit staat bij ons op nummer één

We proberen te werken met een gesloten systeem. Zo verwerken wij o.a. blad en houtsnippers van ons tuin en landschap bedrijf tot compost en als bestanddeel van onze potgrond.

blad composteren COMPACT FRUIT

Alles staat of valt met bio diversiteit, gezonde bodem, omgeving en gezond plant materiaal. Wij toetsen jaarlijks nieuwe boompjes op groeikracht, ziekteresistentie, vruchtbaarheid en smaak van de vruchten. Zeker in de huidige tijd proberen we zo veel mogelijk mee te bewegen met de natuur en het klimaat, dit betekend ook dat we af en toe een en ander zullen moeten bijstellen, het kan zijn dat we ons sortiment daarop ook aanpassen.

Wij staan ook voor een eerlijk product

 

Als je mini fruitbomen intoetst op google dan krijg je allerlei mooie foto's te zien van boompjes tjokvol vruchten, vaak is er sprake van photoshop, de vruchten zijn er gewoon aangeplakt. Een mini boom heeft een bepaalde verhouding bladgroen/vruchten nodig, anders houdt ze het niet vol namelijk. De teleurstelling is namelijk erg groot als er soms in de eerste jaren helemaal geen vruchten verschijnen. Dit hangt namelijk erg af van het ras en de fruitsoort, sommige rassen geven al in het eerste jaar vrucht en andere pas in het derde jaar.

Laat u dus niet bedotten!

laat u niet bedotten met nep plaatjes van fruitboompjes

 

Niets is wat het lijkt ook mini fruitboompjes niet

 

Heel vaak worden kleine fruitboompjes aangeboden als patio boom, een gewoon ras zoals bijvoorbeeld de gewone Elstar (eventuele mutanten uitgezonderd) is geen mini boom, en blijft dus niet klein. Veel appel rassen hebben bepaalde sport/spur types, zo heeft Golden delicious een sport genaamd Golden yellow spur, deze gedraagt zich anders dan de moeder boom, en blijft wel mini.

 

Ook zijn er door kruisingen varianten ontstaan zoals bij ballerina boompjes. Er zijn ook fruitbomen die van zichzelf al klein blijven en een rustige groei vertonen zoals bijvoorbeeld Braeburn

COMPACT FRUIT Nunspeet is een onderdeel van kwekerij Vinke.