McIntosh gaat al heel wat jaartjes mee

Gepubliceerd op 19 september 2022 om 21:48

Wycik MC Intosh vrucht (spur type van de bekende Canadese McIntosh appel).Mc Intosh heeft namelijk vele ondersoorten (spur types) zoals o.a. 'Summerland Mc Intosh' uit 1929 met een continu rode vrucht en MacSpur. Het zogenaamde spur type wycik ondekt als toevalszaailing in 1960 door meneer Wycik in Brits Columbia, is een ouder van de meeste ballerina appelboompjes, zoals red sensation, gold sensation, enz. 

McIntosh is een erg lekkere, bewaarbare appel die ook goed biologisch te telen is. De eerste appelbomen zijn in 1606 door Franse Kolonisten mee naar Nova Scotia genomen en vervolgens naar Canada verspreid. In 1796 emigreerden de ouders van John McIntosh vanuit het Schotse Invernes naar de Mohawk Valley, New York, waarna John verhuisde naar Opper-Canada. In 1811 verwierf hij de boerderij “Dundela” in de gemeente South Dundas, Ontario. Toen hij zijn land dat jaar voor een volgende oogst klaar maakte, ontdekte hij verschillende wilde appelzaailingen Deze verplaatste hij naar een andere plek. Een daarvan – zou later blijken – de superieure McIntosh Red appel zijn. Johns zoon Allan is er verder mee gaan kweken en promootte deze nieuwe soort intensief. In later jaren zijn er – door andere kwekers – meerdere varianten uit voortgekomen. De appel werd destijds al gewaardeerd in Ontario en de noordelijke Verenigde Staten. In 1910 werd ze in Brits Columbia geïntroduceerd. Hierna is de appel naar vele landen geëxporteerd.

Wist u trouwens dat apple haar logo aan de mc Intosh appel heeft ontleent Jef Raskin – die van 1978 tot 1982 bij Apple werkte – vernoemde het computerproject waaraan hij werkte naar zijn favoriete appel de McIntosh. Echter, om problemen met het Amerikaanse audiomerk Mcintosh Laboratory te voorkomen, spelde hij de naam voor het project als Macintosh.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.