Zelfvoorzienend met je eigen fruittuin

Gepubliceerd op 22 september 2022 om 21:20

Veel mensen hebben hun eigen moestuin, al dan niet bij de deur of elders. Het is enorm leuk als je je eigen aardappelen, boontjes of boerenkool kunt oogsten. Van andere groenten heb je vaak weer te veel zoals bijvoorbeeld sla, andijvie, bietjes en wortelen kun je weer bewaren, maar zeg nou zelf weggeven is toch ook leuk? 

 

Dat ervaren mijn vrouw en ik ook als we appels en stoofperen uitdelen, omdat we een overvloed hebben in onze tuin en het toch allemaal niet zelf op kunnen. Als je "de eindjes wat meer aan elkaar moet knopen" en je hebt wel een tuin of een stukje grond dan is het misschien ook zonde om het te bedekken met kunstgras, split/grind of bestrating.

 

Ik ken ook mensen die zelfs groenten in grote specie kuipen verbouwen en hier toch wel goede oogsten mee behalen. Zo kun je prima boontjes, tomaten, kruiden, aardbeien, bessen en fruitbomen in potten of bakken houden.

 

Als je echt wilt besparen op je groente en fruit uitgaven kun je het beste bewaarbare groenten en fruit kweken. Of het een en ander wecken drogen  of invriezen, om het even bij fruit te houden appels en peren zijn in pure vorm het meest geschikt om te bewaren.

 

Enkele aanraders :

 

  • Stoofpeer Gieser Wildeman kun je een poos bewaren op een koele donkere plek, je kunt haar ook wecken of invriezen 
  • Kookappel zoete oranje kun je bewaren op een koele en droge plek , je kunt haar drogen, er compote of appelmoes van maken en invriezen,  ook is ze te verwerken in allerlei gerechten o.a. Hete bliksem.
  • Veel appels kun je goed bewaren wel tot enkele maanden maar wel op een koele en donkere plaats.
  • Van pruimen kun je een heerlijke jam of compote maken ook kun je ze verwerken in de tutti frutti samen met abrikozen, appels en peren.
  • Kersen zijn te verwerken in jam, maar je kunt ze ook invriezen          

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.