uw eigen biologische mini fruitboomgaard aanleggen ?

Gepubliceerd op 12 december 2020 om 17:04
minifruitboomgaard aanleggen
Ballerina appelboom aanbieding

ballerina appelboompje

Mini appelboom red spur delicious

zuil appelboom sunligth

RED LANE BLOED APPEL

RED LANE zuil appelboompje

handzame kersen boom stella

compact stella handzame kersenboom

braeburn handzame appelboom

Al beschik je maar over een stukje van tien vierkante meter, dan is een mini boomgaard al een mogelijkheid,  hangt wel af van de soort boom.

 

Ballerina appelboompjes hebben de minste ruimte nodig en geven appels vaak direct aan de stam, er kunnen per vierkante meter wel 4 aangeplant worden.

In de meeste gevallen zijn deze boompjes erg vruchtbaar en kunnen heel goed in een bak of grote pot/kuip gehouden worden.

Ze zijn onderhoudsarm, het blijft bij af en toe wat zijtakjes weg knippen en eventueel de kop insnoeien

 

Bijvoorbeeld Polka, charlotte, flamenco of kordona

 

 

Mini fruitbomen hebben meer vertakking en bepaalde soorten kunnen al met een halve vierkante meter toe, zijn er in veel soorten en maten, vaak bepaalde spur types d.w.z.  sporten van een bekend ras. 

Zo heeft de bekende appel red delicious veel bekende spur types o.a. red spur delicious

 

 

 

Zuil fruitbomen kunnen wel wat breder worden, dat ligt aan het soort, de appelbomen red lane en sunligth lenen zich hier goed voor evenals de perenboom Condo  en de kersenboom Sylvia. En op een halve vierkante meter is dit goed mogelijk., sommige soorten kunnen ook als fruithaag dienen

 

 

 

 

 

 

 

 

Handzame fruitbomen zoals de kers stella of de appel Braeburn hebben over het algemeen een vierkante meter grond nodig.

 

De meeste genoemde soorten zijn zelf bestuivend, maar kruisbestuiving is natuurlijk nog mooier, dus meerdere soorten is altijd aan te bevelen.

U kunt uw grond verbeteren met stalmest of compost en eventueel kalk als u op zandgrond zit, maar op kleigrond hoeft u niet echt met kalk te strooien.

Voor het biologisch evenwicht is het mooi als u wat afwisselt met kruiden, vaste planten of groenten en het is raadzaam bij aanplant in het gazon de boomspiegel vrij te houden van gras, maar wel kunt u er een mulch laag onder aanbrengen van (half) verteerd materiaal zoals compost..

Ook kunt u de boomspiegel inrichten met bepaalde vaste planten zoals zonnehoed  of smeerwortel.

Vanuit de perma cultuur kennen we het begrip planten gilden, dit is een groep planten en bomen die eikaar versterken, zo kun je bijvoorbeeld rondom een appelboom een groep vaste planten zetten van b.v. vrouwenmantel, ajuga, lavendel, thijm of grovere aanplant zoals smeerwortel , boeren wormkruid en verbena.

Om de weerstand tegen o.a. zuigende en vretende insecten te verhogen kunt u uw boompjes bijvoorbeeld wekelijks bespuiten met heermoesthee

Ook het verstuiven/bestuiven met lavameel zorgt voor een betere weerstand, tevens is dit zeer heilzaam voor de bodem.

 

 

 

Gerlof Vinke

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.