verticaal tuinieren met fruit

Gepubliceerd op 15 december 2020 om 23:49

Bij verticaal tuinieren denken we misschien niet meteen aan fruit, zeker niet als we over een hele kleine ruimte beschikken, toch is er meer mogelijk dan u denkt.

Ook door de vele hulp materialen die er verkrijgbaar zijn is er enorm veel mogelijk,  vaak kom je zelf ook op leuke ideeën en toepassingen.

Zo kun je bijvoorbeeld werken met houten trellis, waar je bijvoorbeeld een druif in laat groeien, dit kan ook een gaas paneel of betonmat zijn, de laatste kun je mooi schilderen met een metaalverf zoals hammerite.

Deze kun je tegen een muur monteren maar ook als los element in je tuintje patio plaatsen, je hoeft er geen plantjes in te laten groeien maar kunt er ook potten of bakken aan hangen,(oude klompen) en hier aardbeien planten in laten groeien.

Aardbeien kun je ook in een plant zuil laten groeien deze kun je bijvoorbeeld maken van een p.v.c. buis > dan rond 125mm, hier gaten in maken met een gatenzaag.

Opvullen met goede teelaarde en een halve meter ingraven de lengte kun je natuurlijk variëren ook kun je de buis een kleur geven bijvoorbeeld zwart of groen, gebruik wel een primer of speciale verf geschikt voor kunststof.

 

Lei fruitbomen zijn ook een optie wel of niet tegen een muur geplaatst, peren, appels, pruimen en zelfs abrikozen of perziken behoren tot de mogelijkheden, voor de laatste is plaatsing tegen een (warme) muur en binnen uw patio aan te bevelen in verband met kou en vorst.

Kolom fruitbomen of ballerina fruitbomen zijn ook een prima mogelijkheid, je kunt er al gauw een aantal kwijt op een vierkante meter.

 

Bramen en frambozen zijn ook goed aan bijvoorbeeld draden te kweken maar betongaas kan ook prima, een kiwi kan ook heel goed in een draad groeien of in een dik touw of kabel, (let wel op het geslacht soms hebt u er 2 nodig). en dit geld ook voor druiven.

 

Ga je werken met een schappen systeem zorg dan dat de constructie stevig genoeg is, bessen in allerlei varianten kunnen in pot gekweekt worden.

Er zijn veel materialen te gebruiken pallets, stapelbloembakken, emmers, houten palen, Ballerina fruitbomen of verzin het zelf maar........

 

Gerlof Vinke

Mini fruitboom kweker

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.