Het zwarte goud.

Gepubliceerd op 9 november 2022 om 21:46

 

Bladeren, bladeren en nog eens bladeren. hele kruiwagens worden er afgevoerd naar openbare bladkorven of in kliko's gepropt. Om het nog maar niet te hebben over het "bladblaasterreur" veel mensen blazen het bij zichzelf van het erf af, op de openbare weg en vervolgens waait het weer bij een ander in de tuin.

 

Ook fijn als een buurman verderop besluit op een mooie rustige zondag middag even lekker aan de gang te gaan met zijn krachtige nieuwe benzine blazer. Wat er met dit blad gebeurt verschilt per gemeente, bij die van ons is het jaren gecomposteerd totdat dit niet meer mocht i.v.m. milieu eisen. Toch kunt u zelf best(een gedeelte van) uw blad recyclen als u een beetje tuin hebt, dat geldt niet voor iedereen overigens.

 

Belangrijk is het om een gevarieerd aantal bladsoorten te gebruiken en daar mag ook best een beetje eiken blad tussen zitten, echter niet te veel. Je hebt speciale compost vaten, maar u kunt ook een mooi hoekje in de halfschaduw gebruiken en dit eventueel omheinen met b.v. gaas of planken. Door het blad te verkleinen en te bevochtigen verteerd het sneller, ook kunt u het mengen met b.v. planten resten, mest van uw konijnen, koffiefilters, bananen schillen of eierschalen.

 

Al naar gelang de samenstelling, het weer, de omgeving en het bodemleven zal de hoop gaan broeien, verteren en ook behoorlijk kleiner worden. Af en toe omzetten kan ook goed zijn, zo komt er meer zuurstof in de hoop. U kunt het materiaal in het voorjaar weer opbrengen op uw (moes)tuin, mocht het nog niet voldoende "kort" zijn dan kunt u nog even doorgaan tot later in het seizoen. Zelf vindt ik het omzettingsproces van bladeren fantastisch en kan ik maar moeilijk bladeren afvoeren naar de stort, maar je moet wel de ruimte hebben.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.