Wat is het verschil tussen gewone en onze bio mini fruitbomen ?

Gepubliceerd op 20 december 2021 om 22:25

Biologische mini fruitbomen kun je kweken in pot of in de volle grond, of een combinatie van beiden.

Zo kweken wij onze compact kersen bijvoorbeeld in het eerste jaar in de volle grond, omdat de start in pot moeizaam gaat.

In de volle grond is biologisch kweken een stuk eenvoudiger, maar wil je zoals wij, het hele jaar door mini fruitbomen aanbieden, dan is ook de teelt in pot nodig.

 

Volle grond :

 

Voordat we onze onderstammen of enten opplanten, schuiven we de afdek laag iets aan de kant en wordt een plantsleuf gemaakt.

In de gangbare kwekerij wordt dit meestal gedaan na ploegen/spitten/eggen/vrezen, ook vaak na het onderwerken van een eventuele groenbemester, zoals bijvoorbeeld gele mosterd. 

We proberen de teellaag zo min mogelijk door elkaar te husselen om het bodemleven niet te veel te ontregelen.

De voeding voor de mini boompjes wordt in stand gehouden door de mulchlaag wij brengen daarnaast lava meel/gruis op.

In de gangbare kwekerij wordt de grond meestal niet bedekt, men maakt vaak wel gebruik van groen stroken tussen de boompjes.

Ook wordt in  veel gevallen, na het planten een kunstmest gift gegeven, ook kan er voor het bewerken van de grond vaste of drijfmest zijn opgebracht.

Tijdens het groei proces kan het nodig zijn te spuiten tegen o.a. luis, rupsen, kevers en schimmel ziekten zoals bijvoorbeeld meeldauw.

Wij gebruiken middelen die andere organismen zo min mogelijk beschadigen en proberen te voorkomen dat bepaalde plagen optreden, dit heeft alles met : standplaats, grondsoort, ras, bio diversiteit, bemesting en overige omgevingsfactoren te maken.

Er zijn middelen die voor de biologische teelt zijn toegestaan. maar die wij toch liever niet gebruiken, omdat ze nuttige organismen ook doden, of schade toebrengen.

 

Teelt in pot :

 

Onze boompjes worden in eerste instantie in een 1.2 liter pot gezet in onze eigen veen vrije potgrond deze bestaat uit materiaal met een "veilige " herkomst.

We bestrooien de plantjes met lava meel, en later in het eerste kwartaal met een organische mest stof.

In het tweede kwartaal zetten we de planten over in een grotere  pot en plaatsen er eventueel een stok bij.

We houden tijdens de groei de zuigende en vretende insecten goed in de gaten ook plaatsen wij bepaalde "vang" planten tussen de boompjes, de bodem van de pot bestrooien we met lava gruis,  tegen de diverse soorten slakken.

We zorgen tevens voor afwisseling door er andere gewassen tussen te zetten o.a. rozen en vaste planten.

Ook bespuiten we de boompjes preventief met heermoesthee en algen water.

 

Onze boompjes groeien wat evenwichtiger en rustiger op,  soms zijn ze dan iets kleiner en moeten ze nog wat langer op de kwekerij blijven......

Voordeel van een compacte kleine boom is dat je haar makkelijker kunt verzenden, zonder veel takbreuk of beschadiging.

 

 

Gerlof Vinke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.