Klein blijft ook echt klein

klein blijvende bio fruitbomen » videos en nieuwtjes » Blogs » Zelf Heermoes thee maken

Zelf Heermoes thee maken

Gepubliceerd op 17 januari 2021 om 17:09

Heermoes thee of equisetum thee pas ik zelf inmiddels een aantal jaren toe bij mijn fruitboompjes.

Ooit had ik er over gelezen in boeken over  biologisch (moes) tuinieren en kwam de plant (equisetum arvense) vaak op bepaalde plekken tegen.

In eerste instantie zag ik het als een hardnekkig onkruid, maar nadat ik de bestrijding ervan had opgegeven ben ik het gaan gebruiken als plant versterker.

Maar ook door het gewoon op de bodem van uw tuin of boomgaard te spuiten, of op de composthoop heeft dit een heilzaam effect op de bodem door onder andere de kiezel die de plant bezit, maar het bevat ook zeer veel sporen elementen zoals o.a. silicium dit zorgt voor een verhoogde weerstand van de plant na opname via de wortels, 

Heermoes kan bepaalde elementen heel diep uit de onderste bodemlagen halen, maar ook bijvoorbeeld bepaalde verontreiniging van de bodem in zich opnemen o.a. de vorm van zware metalen,  dus let goed op waar u oogst.

Zelf heb ik het gebruikt bij een slijmbeurs ontsteking aan mijn arm waarbij fysio niet veel hielp en ik ook niet elke dag diclofenac wilde slikken.

Ik had een vat aangemaakt met ongeveer 50 liter waar ik drie maal daags mijn ontblote arm in dompelde, dit liet ik in de huid trekken dus zonder af te drogen.

Binnen een aantal dagen was de ontsteking helemaal verdwenen geloof het of niet.

Op een of andere manier lijkt het voor de versterking van de celstructuur van mijn appelboompjes te zorgen, in ieder geval nagenoeg geen last meer van luizen kevers en rupsen .

Dit heeft natuurlijk ook alles met de conditie van de plant te maken, heeft de plant bepaalde tekorten in haar voedings toestand dan zal heermoes ook niet echt werken.

Het mooie is dat het andere nuttige insecten niet beschadigd , zoals bijvoorbeeld biologische bestrijdingsmiddelen als spruzit.

RECEPT :

 

Heermoes vers plukken en 1 nacht laten wellen in regenwater of  kraanwater, daarna aan de kook brengen en na het koken rustig laten doorpruttelen (uurtje) zodat alle stoffen goed beschikbaar komen het water kleurt inmiddels groen.

Daarna 1 op 10 verdunnen en verspuiten over uw gewas, natuurlijk niet vlak voor een regenbui, want dan spoelt het weer af.

Zelf gebruik ik als uitvloeier nog een beetje marseille zeep erbij (olijfolie) en wij gebruiken algen water, maar dat hoeft niet natuurlijk.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.