Algen een plaag of de oplossing ?

Gepubliceerd op 29 oktober 2020 om 21:46

 

 

Toen ik als kersverse (hobby} kweker op een stukje grond naast ons huis begon met rozen en fruitbomen, betrok ik mijn beregeningswater uit een stromende beek achter ons huis .

Deze beek ontstond uit een sprinkler een paar honderd meter verderop.

 

Nadeel van slootwater was de aanwezigheid van algen, die er uiteindelijk voor zorgden dat mijn regenleidingen en sproeiers steeds verstopt raakten, ondanks alle filters die ik er tussen maakte.

Uiteindelijk besloten om een tweetal pulsen (pijpen) naast de sloot te slaan zodat ik helderder water kon oppompen.

 

Toch is de spirulina alg voor de plant een waardevolle aanvulling vanwege de vele goede nutriënten die zij in meer of mindere mate kan toedienen zeker als ze geoogst, gedroogd en bewerkt wordt,

Nu is tegenwoordig lang niet elke sloot of beek geschikt voor beregeningsdoeleinden en kiest men liever voor grond of regenwater, maar vroeger werd door veel kwekers handmatig water gegeven vanuit de sloot zeker in onze regio (Gelderland).

 

Wij proberen zo veel mogelijk regenwater op te vangen en dit geschikt te maken voor beregening middels algenkweek.

Wij gebruiken dit medium ook om ons gewas mee te bespuiten in combinatie met plant versterkers.

 

We hebben het idee dat een en ander toch bijdraagt aan de ontwikkeling van een weerbaarder gewas, zeker in de fruitboom kwekerij is het ook oppassen voor verspreiding van schurft, maar mits op de juiste manier bewerkt en aangewend kan het wellicht een aanvulling zijn op andere teeltmaatregelen.

 

Dus die regenton in de tuin is zo gek nog niet !

 

In mijn eigen tuin heb ik een aantal  tonnen /vaten geplaats en heb gedurende de zomermaanden het meeste water hieruit betrokken nadat ze gevuld waren met regen water.

Dit kon ik goed merken aan mijn water afrekening trouwens, wel heb ik het water,  geënt met (spirulina)algen die ik vanuit een andere plek had betrokken.

Het regenvat moet niet te "heet" staan maar moet wel zonlicht kunnen opvangen.

De algen zetten ook de schadelijke stoffen in regenwater om in goede nutriënten maar moeten ook niet afsterven door bijvoorbeeld te weinig zuurstof of (verkeerd) licht. 

Het regenwater wat van platte daken afkomt/stroomt bevat soms al voldoende voedingstoffen doordat er van alles op ligt en groeit wat als voeding kan dienen voor de algen.

 

Zelf algen kweken ?

 

Onderstaande filmpjes geven je meer informatie :

 

 

 

Gerlof Vinke

COMPACT FRUIT

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.