verbranding bij fruitbomen ?

Gepubliceerd op 18 juli 2022 om 23:20
verbranding fruitboom
verbranding bij cox appel

                                                                                            Verbranding van de vruchten van COX

Dit jaar moest ik het toch weer constateren op de kwekerij daar waar we geen schermdoek gebruikten en vooral in de pot gekweekte boompjes, verbranding .........

Ik kom er een beetje van terug dat fruitbomen de hele dag zon nodig hebben, vooral de middagzon kan vaak wel schade toebrengen, zo heeft een peer weer minder zon nodig dan bijvoorbeeld een kers.

Vaak zie ik dat mensen hun Hortensia's en zonnebrand gevoelige planten afdekken met lakens of doek, eigenlijk zou je dat bij fruitbomen ook best kunnen doen...

Een oude parasol of paraplu bij je mini fruitboom is zo gek nog niet.

Staat uw boompje in een pot dan kunt u de potgrond bedekken met bijvoorbeeld boomschors of gemaaid gras, dit zorgt voor vermindering van felle straling op de wortels.

Ook kunt u het boompje in een grotere kuip of bak plaatsen, zeker ook belangrijk is op tijd water geven, zeker als de vruchten moeten gaan groeien.

In de tuin kunt u beplanting aan de voet van de boompjes aanbrengen en zo de bodem bedekt houden, trouwens in de pot van uw fruitboompje kan dat ook met bijvoorbeeld sedum (muurpeper).

We zullen toch steeds meer rekening moeten houden met hogere temperaturen en grotere zonkracht.

 

Bepaalde fruitsoorten zullen zich dan minder lenen voor een warme zuidmuur, zoals bepaalde appels en peren.

 

 

Gerlof Vinke

 

 

Gerlof Vinke

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.