PATIO fruitbomen oh ja ?

Gepubliceerd op 10 december 2020 om 23:38

Sommige verkopers van fruitbomen zijn wel heel enthousiast en 'bombarderen' bijna elk fruit ras tot patio fruitboom.

Ook staat er vaak bij dat de boom op een zwak groeiende onderstam is geent en daardoor klein blijft.

Natuurlijk moet je zelf weten wat je in je patio en op je terras of balkon zet, maar het is toch wel leuk als er vruchten aan komen en de boom niet explosief groeit.

Mits het geen zwak groeiende mutant of selectie is, zijn bepaalde rassen gewoon niet geschikt voor een pot, zeker als dit rassen zijn met grote vruchten.

 

Bij bijvoorbeeld appelbomen als goudreinet, jonagold of elstar is dat enorm moeilijk;

 

1 De bomen zijn geen zwak groeiende rassen, dus veel (wortel) snoei en uitbuigen is nodig, als er al voldoende voeding in de potgrond zit ?

2 Over het algemeen zijn dit bomen die je niet beneden de 1,50 mtr kunt houden, of ze moeten door een tekort aan juiste voeding (in de pot/bak) een beetje 'kwarren'

3 Bepaalde rassen zouden zich hiervoor kunnen lenen zoals braeburn, james grieve en rode jonathan al zou ik ze zelf liever in de volle grond planten of in een (mini) boomgaard.

Bij peren geldt dat ook conference en clapps hebben wel een bepaalde groei nodig, al moet gezegd worden dat de oudere (ex boomgaard bomen) in grote kuipen of bakken al een rustige groei hebben bereikt, maar dan praat je niet meer over een kuip van 20 liter.

 

Bij kersen is het weer een ander verhaal maar dat heeft ook te maken met de zwak groeiende  onderstam GISELA.

zwakker groeiende kersen rassen kunnen dan wel als patio boom maar worden vaak wel hoger dan 1,50 mtr.

Het ras stella is van nature al vrij compact en het ras sylvia is zuilvormig, maar kan wel in de lengte groeien.

 

 

Heel veel compact fruitbomen zijn wel geschikt als patio boom, maar er zijn ook soorten die gedijen het best in de volle grond.

Zwak groeiende ballerina boompjes hebben juist iets extra groeikracht nodig en zet je niet op een zwak groeiende onderstam.

Over het algemeen zijn mini fruitbomen en ballerina fruitbomen hetmeest geschikt voor bak of pot, al zijn er wel enkele uitzonderingen.

Het zou trouwens wel fantastisch zijn om appelrassen als kanzi, maribelle, fuji  of bijvoorbeeld opal pruimen door een zwak groeiende onderstam klein te houden en in pot op je terras hebben staan.

 

Maar je kunt niet alles hebben..................

 

Gerlof Vinke

 

Compact Fruit

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Luuk de Jong
een jaar geleden

Graag advies, in de tuin bij onze stacaravan staat al een Reine Victoria halfstam en een Opal Patio. Willen er graag een derde (patio) pruim bij zetten. Ook willen wij een patio stoofpeer plaatsen bij de duo peer die er al staat. Mvg Luuk

Gerlof Vinke
een jaar geleden

Hallo Luuk,
Moet de boom ook klein blijven ?
Want de term patio wil niet zeggen dat het géén grotere boom wordt.

Mirabelle de Nancy blijft redelijk onder de 2 mtr hoogte, czar wordt ook niet heel erg groot. opal en victoria daarentegen kunnen 4 mtr en hoger worden.
De stoofpeer Gieser Wildeman kun je door snoei redelijk klein houden.