kolom fruitboom snoei en verzorging

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 21:06

Je kunt een kolom fruitboom of ballerina fruitboom z'n gang laten gaan of je kiest er voor om kort op de stam de takjes tot op 10 cm in te korten.

Ook wat steiler ingeplante takjes kun je op een ander oog/knop terug snoeien zodat de volgende scheut wat vlakker ingeplant zal staan.

Laat je een steil ingeplante tak doorgroeien dan zal deze concurreren met de hoofdstam.

Zelf top ik mijn ballerina appel boompjes meestal op 2.50 mtr af.

Je kunt ze natuurlijk ook door laten groeien.

Staat je kolom fruitboom of ballerina appelboom in een pot of bak, dan is het goed om elk jaar de boom te voorzien van verse potgrond, het is dan goed om de boom er eerst uit te halen en en de bak te legen.

Gooi deze oude potgrond niet in de kliko, maar verwerk de potgrond weer in uw tuin, dit is goed voor o.a. uw bloemborder, er zitten altijd nog nuttige stoffen in die nog steeds bruikbaar zijn voor uw grond/ planten. 

Eventueel het boompje iets losschudden alvorens weer in een vers mengsel te planten, u kunt er ook eventueel een derde van uw zelfgemaakte compost aan toe voegen.

Wilt u bemeste tuinaarde gebruiken ?, gooi dit dan niet direct op de wortels in verband met verbranding.

Aan het begin van de zomer nog een keer bijmesten met een organische meststof b.v. DCM of ecostyle.

let er op dat de boompjes niet uitdrogen vooral tijdens het vormen van vruchten, te nat is ook fout, zorg ervoor dat er gaten in de bodem van uw bak of pot zitten, leg eventueel onderin wat potscherven of kleikorrels.

Geef liever geen water op de bladeren maar rechtstreeks bovenin de pot, dit in verband met de kans op schurft.

 

Gerlof Vinke

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.