James Grieve appel met veel nazaten

Gepubliceerd op 22 december 2020 om 21:46
ontstaan James Grieve appelboom
James Grieve COMPACT BOOM

Mijn vroegste herinnering aan het ras James grieve is uit 1983, de fruitteler waar ik werkte had de appels voor mij in zakjes van 5 kg verpakt en ik verkocht ze in mijn omgeving, later heb ik ze ook wel geplukt bij een andere fruitteler, die ze ook met name als bestuiver had aangeplant, deze man zei dan; "vandaag  grievn plukn ".

Je vindt het ras nog sporadisch in de supermarkt,  omdat de appel toch wel gevoelig is voor kneuzen, is zij voor de commerciële fruitteelt minder interessant.

 

James Grieve is ontdekt rond 1890 men beweert dat het een kruising is tussen Potts seedling en cox orange pippin, maar het kan ook zijn dat er geen cox bloed in zit.

Voor de particulier is het een goed ras, ook omdat hij weinig ziektes kent, een gelijkmatige oogst geeft en de boom niet heel groot wordt.

Het enige nadeel is dat de boom gevoelig is voor vruchtboom kanker, en bij extreem heet weer kunnen de vruchten er vroegtijdig afvallen.

Het beste plekje is een plaats in uw tuin waar de wind goed kan doorwaaien zodat de boom snel kan opdrogen, in de zomer de vochthuishouding van de grond in de gaten houden.

 

De appel dankt zijn naam aan zijn ontdekker/veredelaar James Grieve, geboren in Peebles (1841), ging op twaalfjarige leeftijd in de leer bij een plaatselijke kwekerij en werkte in de tuinen van Stobo Castle voordat hij naar Edinburgh verhuisde als manager van een kwekerij. Uiteindelijk richtte hij met zijn twee zonen zijn eigen familiebedrijf op. Grieve stond bekend om zijn succesvolle kruising van veel bloemen, vooral violen, rozen en anjers, en hij produceerde een aantal bekroonde nieuwe appels.

James Grieve kent veel mutanten, zo heb je veel rode mutanten al dan niet gestreept, ook is zij een voorouder van bekende rassen zoals Topaz. dit ras is n.l.aan het eind van de vorige eeuw in Tsjechië  ontstaan door een kruising tussen Vanda en Rubin, deze laatste is op zijn beurt weer een kruising tussen Lord Lambourne en Golden delicious, Lord Lambourne is weer een nazaat van James Grieve en Worcester Pearman.

Andere nakomelingen van James zijn o.a Katy, Greensleeves, Falstaff en Elton Beauty.

 

U zult deze appel zeker nog wel tegenkomen bij de betere groenteman of bij bepaalde fruittelers, ze verdiend echt nog een plaatsje in de tuin of boomgaard, vers geplukt verdiend de voorkeur, mooi afgerijpt aan de boom is het een super sappige zomerappel, die ook geschikt is voor moes en appelsap.

 

Gerlof Vinke

COMPACT FRUIT

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.