D appel valt niet ver van de boom

Gepubliceerd op 12 november 2020 om 23:17
de appel valt niet ver van de stam

Vroeger vond ik het niet erg om mijn ouders op onze camping te helpen met de werkzaamheden:(Grasmaaien, schoffelen snoeien en toiletgroepen schoonmaken).

Ook hielp ik Opa op de boerderij, de andere opa was rozen kweker, dat vond ik maar een vreemd vak, ik vond rozen en ook ons eigen rozenperk al helemaal niks.

Wel sjouwde ik met kruiwagens vol stalmest om ze mee aan te aarden  en dat was in die tijd wel nodig i.v.m. vorst.

Kweken vond ik toen maar een vreemd vak, als ik bij opa en oma logeerde waren de mannen bezig op het land, oma moest dan koffie en dergelijke brengen, ook moest ze " holt kloar maken"  (rozentakken ontdoornen en inpakken in natte kranten, zodat het spul niet uitdroogde).

Op deze takken zaten de bladknoppen die werden geoculeerd https://www.youtube.com/watch?v=rN7TJzVvlbA

Ik had in die tijd meer belangstelling voor techniek en sleutelde met brommers of was bezig met electronica.

 

Later volgde ik de opleidingen Machinebankwerker en electro techniek, maar in 1982 was daar slecht werk in te vinden. Het idee om voor mezelf te beginnen was er toen ook al, zodoende heb ik het middenstands diploma (algemene handelskennis ) behaald in de avonduren .

 

Noodgedwongen moest ik toch maar aan het werk in de tuinbouw sector, en via een advertentie terecht gekomen op een biologisch dynamisch fruitteeltbedrijf.

De eigenaar zei dat hij ook wel technische klussen had, maar daar kwam weinig van terecht , wel werd ik tractor en heftruck chauffeur.

Dat vond ik erg leuk en wilde eigenlijk loonwerker of vrachtwagen chauffeur worden, ik had nog niet zoveel met de denkwijze en ideeën van de eigenaar.

Mocht af en toe ook helpen op de fruitboomkwekerij die ze erbij hadden, en daar herkende ik het oculeren, dat had iets weg van wat opa deed.

IK kreeg af en toe wat boompjes cadeau en had zo ondertussen een eigen Mini boomgaardje thuis, mijn eerste boompje was een alkmene appel

 

Allemaal heel leuk en aardig maar ik wilde nog steeds vrachtwagenchauffeur worden of iets in de electronica gaan doen en hoopte in militaire dienst daar wat verder mee te komen, dat lukte helaas niet helemaal, maar doordat ik veel  tijd over had las ik alles over fruitrassen, kweekmethoden, en biologische tuinbouw.

 

In 1985 was er een enorme vorst schade in de fruitteelt en ondertussen had ik al wat gewerkt op een fruitboomkwekerij .

Dat was de reden dat ik vervroegd mocht "afzwaaien" na een aantal brieven van de baas van een fruiteeltbedrijf/fruitboomkwekerij.

Daar enorm veel geleerd oculeren, copuleren ,stokken zetten, aanbinden enz enz 

Van de baas kreeg ik een zooi peren onderstammen die over waren en zo met de rassen conference en doyene du comice  begonnen.

Ook had ik een eigen mini bestelbusje waar ik fruit en groente mee ging venten, 

 

Via mijn oom die indertijd nog rozenkweker was onderstammen en enthout verkregen, en zo met een zevental rozensoorten begonnen.

Het rozen kweken deed mijn opa al voor de oorlog, mijn oom was aan het overschakelen op heide en zo werd de traditie toch weer voortgezet.

Dit liep aanvankelijk beter dan fruitbomen, toch kwam daar eind jaren negentig 'De klad'  in door overproductie en goedkopere aanvoer uit het buitenland.

Medio 2000 de hele zooi verkocht daarna werd ik ernstig ziek.

Werkte nog gedeeltelijk in loondienst bij een zorginstelling waar ik werkleider was in het groen, hier ben ik in eerste instantie weer fulltime gaan werken.

 

 

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en geleidelijk aan weer voor mezelf begonnen in de hoveniers branche daarnaast ook freelance groen docent op een MLK  school.

Doordat het schoolterrein te klein was voor de praktijklessen een eigen trainingslocatie gestart voor deze jongeren,  dit heb ik een jaar of vijf gedaan.

Nu begeleid ik nog een tweetal jongeren binnen het hoveniersbedrijf.

 

Doe het wat rustiger aan en ben twee jaar geleden voor de hobby gestart met mini fruit boompjes en ik ben er inmiddels wel achter dat kweken toch het mooiste vak is dat bestaat.

 

Had ik alles van te voren geweten dan had ik graag een studie in de land en tuinbouw gevolgd, maar soms ontdek je later pas dat het in de genen zit, had nog zoveel aan opa willen vragen en ervaring willen uitwisselen, maar ik was nog maar net begonnen toen hij overleed helaas.

 

Tja het kan verkeren.

 

 

 

Gerlof Vinke

COMPACT FRUIT

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.