Bijstellen met het huidige klimaat, of gewoon doorgaan ? ?

Gepubliceerd op 9 november 2023 om 21:26

We waren blij dat we even konden stoppen met water geven aan onze fruitboompjes, we hebben ze toch de zomer een beetje moeten "doorslepen" telkens dreigde de groei er uit te raken, maar het is gelukt.....

Een en ander had ook te maken met de hoeveelheid wind die een periode meer uit oostelijke richting kwam.

Daardoor hadden onze windschermen en inrichting van de kwekerij niet zo veel zin, we moesten veel standplaatsen veranderen, omdat de planten in pot anders snel uitdroogden.

Onze regenwatervoorraad was op een gegeven moment op en zodoende moesten we toch ook grondwater gebruiken, ook in de omgeving was iedereen fors aan het sproeien, particulieren maar ook veehouders en akkerbouwers.

Dit was gelukkig nog niet direct te merken aan het grondwaterpeil, wel waren er diverse gebieden  waar geen oppervlakte water gebruikt mocht worden (sloten, kanalen en rivieren).

 

Nu dreigt er weer een heel ander probleem te ontstaan kletsnatte akkers die wel geoogst moeten worden, hierdoor ontstaat een enorm structuurbederf van de landbouwgrond.  

Door de zware machines wordt de grond en het bodemleven geruïneerd waar plassen staan trekt het bodemleven zich terug omdat er geen zuurstof is.

 

Wij als kleinschalig bedrijfje kunnen al moeilijk "bijstellen" wat moeten de grote bedrijven dan wel niet...

Ook in de bosbouw is er veel structuurbederf, maar het lijkt daar sneller te herstellen.

Kortom we staan voor een enorme uitdaging en we redden het niet door op de oude voet verder te gaan.

 

Zelf hebben we voor 2024 wel wat plannen om uit te voeren :

 

Meer regen water opslag in de vorm van watertanks maar ook een bodem die vocht kan reguleren dus in de zomer vasthouden en in de winter draineren.

Voor de pottenteelt willen we de boompjes zelf hun water laten opnemen door middel van een eb en vloed systeem, dit bespaard veel water.

Tegen de hitte willen we meer met halfschaduw gaan werken dus of schermdoek of meer ochtendzon i.p.v. de hele dag.

 

Genoeg te doen dus in 2024....

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.