Klein blijft ook echt klein

Hoeveel water moet ik mijn fruitboom geven?

We hebben steeds vaker te maken met hete droge perioden, ook voor fruitbomen gelden tegenwoordig wat andere teeltmaatregelen dan vroeger. Na aanplant is het goed om een ruime hoeveelheid water te geven zodat de grond goed om de wortel spoelt. 

Water geven moet je verder niet overdrijven, maar ook niet vergeten vooral bij extreme hitte. Mooi als u regenwater kunt opvangen en gebruiken of slootwater. Sommige tuinen hebben een automatische regen installatie, maar overdrijf hier niet mee, de grond kan op den duur ook helemaal verdichten, zuurstof verdwijnt en planten worden niet meer gedwongen diepere wortels te maken. Het is goed om af en toe de vocht toestand van de grond te controleren met je vinger, ook zijn er (voor weinig geld) vocht meters te koop. 

appelboom water geven

Een andere methode om de vocht huishouding te controleren is een handvol grond te nemen en hier een bal van te maken, valt deze snel uit elkaar dan is het te droog,  is de bal heel "soppig" dan wellicht te nat. Planten in pot of bak vooral tijdens de vrucht dracht goed in de gaten houden, vooral in de laatste maanden voor het oogst tijdstip. Bij beregening (op het blad) is het wenselijk dat de boom snel op kan drogen en niet heel lang nat blijft i.v.m. schurft vorming, of verspreiding van andere ziekten.

spirulina alg

Plant en verplant tips voor uw mini fruitboom

   Let er op dat u bij het planten in de volle grond de boom niet te diep in de grond zet, dit geldt ook voor de pot bloembak of kuip. De wortels moeten net onder het maaiveld zitten en de entplek mag zeker niet onder de grond . omdat uw boompje dan op eigen wortel gaat groeien en de onderstam zijn functie verliest. Hebt u een fruitboompje in kuip of pot dan is het goed om jaarlijks de grond te verversen, u haalt de boom voorzichtig uit de pot of kuip en schud de grond er grotendeels af.

Let hierbij wel op dat u de haarwortels niet beschadigd, eventueel kunt u wat hele dikke houtige wortels verwijderen, maar wel zo dat er voldoende haarwortels overblijven. Oppotten in een vers potgrond mengsel en bij mesten met een organische meststof .

hoe plant ik een fruitboom

Als uw plant verhuisd naar een grotere pot hoeft dit niet, mits de kluit goed rondom in de potgrond zit. Wel bij mesten met organische langwerkende meststof. Let er op dat u de grond niet al te vast aandrukt of aanstampt en giet de aarde ook niet kletsnat, zo voorkomt u dat er te weinig zuurstof bij de wortels komt. Als u de grond wilt verbeteren met bemeste tuinaarde let er op dat dit vooral in het voorjaar en de zomer niet rechtstreeks bij de wortels wordt aangebracht i.v.m. "verbranding". Als u de beschikking heeft over eigen compost is dat natuurlijk het mooist. Een klein beetje kalk toevoegen is ook altijd goed, zo kunnen de voedingstoffen beter door de wortels worden opgenomen.