Mulchen super heilzaam voor uw tuin grondje

De natuur probeert kale grond zo snel mogelijk dicht te laten groeien. Zo droogt deze niet te snel uit en dit is o.a. ook beter voor het bodemleven. Dit kun je in je eigen tuin een beetje nabootsen met vaste planten als bodem bedekkers, maar ook met bijvoorbeeld afdek materiaal. Te denken valt aan cacao doppen, boom schors of hout snippers. Zelf brengen we altijd een laagje gedroogde mest aan, van een melk veehouder. Op de kwekerij brengen we een mulchlaag van half verteerd blad aan, dit komt van ons tuin en landschap bedrijfje.

Voordelen van mulchen:

  • De bodem droogt veel minder snel uit, dus ook veel minder sproeien.
  • Wormen zetten het halfverteerde materiaal verder om en maken het geschikt als planten voeding, tevens zorgen zij voor een mooie losse structuur.
  • De onkruid hoeveelheid neemt drastisch af, daardoor hoeft u niet meer te schoffelen.
bodem bedekking

Bodem bedekking met mest fractie.

bodem bedekker sedum

Bodem bedekking met sedum.

Hoeveel water moet ik mijn fruitboom geven?

We hebben steeds vaker te maken met hete droge perioden, ook voor fruitbomen gelden tegenwoordig wat andere teeltmaatregelen dan vroeger. Na aanplant is het goed om een ruime hoeveelheid water te geven zodat de grond goed om de wortel spoelt. 

spirulina alg

Een andere methode om de vocht huishouding te controleren is een handvol grond te nemen en hier een bal van te maken, valt deze snel uit elkaar dan is het te droog,  is de bal heel "soppig" dan wellicht te nat. Planten in pot of bak vooral tijdens de vrucht dracht goed in de gaten houden, vooral in de laatste maanden voor het oogst tijdstip. Bij beregening (op het blad) is het wenselijk dat de boom snel op kan drogen en niet heel lang nat blijft i.v.m. schurft vorming, of verspreiding van andere ziekten.

Plant en verplant tips voor uw mini fruitboom

Planten met blote wortel

   Let er op dat u bij het planten in de volle grond de boom niet te diep in de grond zet, dit geldt ook voor de pot bloembak of kuip. De wortels moeten net onder het maaiveld zitten en de entplek mag zeker niet onder de grond. omdat uw boompje dan op eigen wortel gaat groeien en de onderstam zijn functie verliest.

Planten van boompjes met een kweek pot

Hou dezelfde hoogte aan zoals in de pot en plant net als bij boompjes met blote wortel niet te diep. pak de pot van onder beet (bodem) met uw ene handen tik voorzichtig met de rand tegen uw andere handpalm ondertussen een beetje knijpen in de pot, zodat de plant los komt. Niet de plant uit de pot trekken, de grond moet er aan blijven.

 

hoe plant ik een fruitboom

Planten overpotten of grond vervangen

Bij boompjes in pot of bak is het goed om regelmatig bij te mesten met een organische meststof. Soms is de boom toe aan een grotere pot of bak, dan kunt u 'overpotten' naar een grotere maat. Kan dit niet en wilt u graag dezelfde pot blijven gebruiken, dan is het raadzaam de plant uit de pot te halen, los te schudden en evt dikke vlezige wortels gedeeltelijk te verwijderen. Let op dat u de haarwortels daarbij niet beschadigd en doe dit alleen als de plant in rust is en niet meer groeit. Het voorjaar is een mogelijkheid, doet u het in de winter zorg dan dat de wortels niet kunnen bevriezen.

Als uw plant verhuisd naar een grotere pot zorg er dan voor dat de kluit goed rondom in de potgrond zit. Wel bij mesten met organische langwerkende meststof, let er op dat u de grond niet al te vast aandrukt of aanstampt zo voorkomt u dat er te weinig zuurstof bij de wortels komt. Als u de grond wilt verbeteren met bemeste tuinaarde let er op dat dit vooral in het voorjaar en de zomer niet rechtstreeks bij de wortels wordt aangebracht i.v.m. "verbranding". Als u de beschikking heeft over eigen compost is dat natuurlijk het mooist. Een klein beetje kalk toevoegen is ook altijd goed, zo kunnen de voedingstoffen beter door de wortels worden opgenomen.

COMPACT FRUIT 

het plezier van een eigen fruitboompje