Bekijk onze nieuwe website! www.compactfruit.com

Compact Fruit Blogs

Smeerwortel veelzijdig UNIEK

Afgelopen week waren we bezig met het aanvullen en omzetten van de compost/mest hopen. Toen ik daarmee bezig was zag ik ook een aantal uitgezaaide smeerwortel planten. De bladeren hiervan heb ik afgeknipt en in een tussenlaag aangebracht in de hoop. Smeerwortel (Symphytum Officinales) heeft de eigenschap met haar penwortel mineralen dieper uit de grond te halen, waar uw "gewone'' planten niet bij kunnen komen. Ook zorgt zij ook op een of andere manier voor een heel mooi verteringsproces in de compost hoop. Maar je kunt smeerwortel bladeren ook gebruiken als mulch en dit soms wel 3x per jaar toedienen.

Lees meer »

Duurzaam? soms wel.

Tijdens de week van duurzaamheid geven we weer 20% korting op ons gehele assortiment. Leuk om zelf je bedrijf eens in het zonnetje te zetten, maar het kan natuurlijk altijd beter. Want zijn we wel altijd even duurzaam bezig? Soms komt het ook gewoon zo uit, of ga je toch voor je inkomen.

Lees meer »

Zelfvoorzienend met je eigen fruittuin

Veel mensen hebben hun eigen moestuin, al dan niet bij de deur of elders. Het is enorm leuk als je je eigen aardappelen, boontjes of boerenkool kunt oogsten. Van andere groenten heb je vaak weer te veel zoals bijvoorbeeld sla, andijvie, bietjes en wortelen kun je weer bewaren, maar zeg nou zelf weggeven is toch ook leuk? 

Lees meer »

plant en verplant tips voor uw mini-fruitboom

Let er op dat u bij het planten in de volle grond de boom niet te diep in de grond zet, dit geldt ook voor de pot bloembak of kuip. De wortels moeten net onder het maaiveld zitten en de entplek mag zeker niet onder de grond . omdat uw boompje dan op eigen wortel gaat groeien en de onderstam zijn functie verliest. Heeft u een fruitboompje in kuip of pot dan is het goed om jaarlijks de grond te verversen, u haalt de boom voorzichtig uit de pot of kuip en schud de grond er grotendeels af. Let hierbij wel op dat u de haarwortels niet beschadigd, eventueel kunt u wat hele dikke houtige wortels verwijderen, maar wel zo dat er voldoende haarwortels overblijven.

Lees meer »

Weg met de groene KLIKO ?

Heel veel zogenaamd groenafval is super heilzaam voor uw tuin, zo is koffiedik bijvoorbeeld rijk aan voedingsstoffen en kan dit desnoods meteen door uw tuin gestrooid worden (na september wel goed verdelen of inharken i.v.m schimmelvorming.

Lees meer »

mini fruitboompje als cadeau

Mensen zijn over het algemeen erg enthousiast als je ze een mini fruitboompje cadeau doet, dit kan bij een verjaardag, nieuwe woning, geboorte van een kind, bruiloft, afscheidsreceptie of met speciale dagen zoals : sinterklaas, kerst, valentijns dag , moeder of vader dag, enz... 

Lees meer »

weg met slakken ?

Hebben we net de kevers ,rupsen en luizen weten te weren met het warme zonnige weer, met de komst van de regen komen er weer andere vreters voor de dag.

Lees meer »

Mulchen waarom?

De natuur probeert kale grond zo snel mogelijk dicht te laten groeien. Zo droogt deze niet te snel uit en dit is o.a. ook beter voor het bodemleven. Dit kun je in je eigen tuin een beetje nabootsen met vaste planten als bodem bedekkers, maar ook met bijvoorbeeld afdek materiaal. Te denken valt aan cacao doppen, boom schors of hout snippers. Zelf breng ik altijd een laagje gedroogde mest aan van een melk veehouder. Op de kwekerij brengen we een mulch laag van half verteerd blad aan, dit komt van ons tuin en landschap bedrijfje.

Lees meer »

Spartan robuuste super vruchtbare appel

Spartan een Canadese variëteit (met Macintosh bloed) is zo rond 1926 op de markt gebracht, zelf ken ik haar nog van vroeger en volgens mij werden ze vaak niet gedund, maar als bestuivng-ras gebruikt. Tegenwoordig gebruiken ze ook wel sier appeltjes voor de bestuiving.

Lees meer »

COMPACT FRUIT 

het plezier van een eigen fruitboompje