Klein blijft ook echt klein

klein blijvende bio fruitbomen » Blogs » uw eigen biologische mini fruitboomgaard aanleggen ?

uw eigen biologische mini fruitboomgaard aanleggen ?

Gepubliceerd op 12 december 2020 om 17:04

minifruitboomgaard aanleggen

Al beschik je maar over een stukje van tien vierkante meter, dan is een mini boomgaard al een mogelijkheid hangt wel af van de soort boom.

 

Ballerina appelboompjes hebben de minste ruimte nodig en geven appels direct aan de stam, er kunnen per vierkante meter wel 4 aangeplant worden.

Mini fruitbomen hebben meer vertakking en bepaalde soorten kunnen al met een halve vierkante meter toe,  betreft wel meestal appelboompjes.

Zuil fruitbomen kunnen wel breder worden, dat ligt aan het soort, de appelbomen red lane en sunligth lenen zich hier goed voor de perenboom Condo  en de kersenboom Sylvia ook. En op een halve vierkante meter is dit goed mogelijk.

Handzame fruitbomen zoals de kers stella of de appel Braeburn hebben over het algemeen een vierkante meter grond nodig.

 

De meeste genoemde soorten zijn zelf bestuivend, maar kruisbestuiving is natuurlijk nog mooier, dus meerdere soorten is altijd aan te bevelen.

U kunt uw grond verbeteren met stalmest of compost en eventueel kalk als u op zandgrond zit, maar op kleigrond hoeft u niet echt met kalk te strooien.

Voor het biologisch evenwicht is het mooi als u wat afwisselt met kruiden, vaste planten of groenten en het is raadzaam bij aanplant in het gazon de boomspiegel vrij te houden van gras, maar wel kunt u er een mulch laag onder aanbrengen van (half) verteerd materiaal zoals compost.

 

Gerlof Vinke

 

Mini fruitboom kweker


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.